Artemis Fowl

We keken al jáááren uit naar de meermaals uitgestelde Disney-fantasyfilm Artemis Fowl. Sinds vandaag staat 'ie dan eindelijk op Disney+. Volgens een overgrote meerderheid van de filmcritici kunnen we 'm echter beter skippen....

Article continues after the ad

Jááá, reviews zijn ook maar een mening. Daar zijn we het helemaal mee eens. Maar als je net na release al op een Rotten Tomatoes-score van 13% staat... Tja, dan zal het toch écht geen Oscarwaardig meesterwerk zijn. Waarom Artemis Fowl zo wordt afgefikt? We nemen het commentaar met je door! 

Negatieve reviews

Hopelijk stijgt het percentage nog een béétje, maar als dezelfde negatieve review-trend doorzet, zou het ook zomaar verder kunnen dalen. Het pijnpunt zit 'm bij veel reviewers in de flinterdunne persoonlijkheid van de personages. Volgens The New York Post voelt het geheel aan "als een CD-ROM rollenspel uit 1995". Globe and Mail haalt ook snoeihard uit en spreekt van "een verwarrende en slordige puinhoop van slechte bedoelingen en een nog slechtere uitvoering".


Nog meer negativiteit

Check ook vooral even zelf Rotten Tomatoes als je behoefte hebt aan (enkele) positieve geluiden want de meerderheid is rete-negatief. Nog een ander pijnpunt: Artemis Fowl zou teveel afwijken van de boeken waar de film op is gebaseerd (waar we vanwege spoilers nu even niet induiken). Ook de 'spirit' van het boek is in de film nergens te bekennen, zegt Rendy Reviews bijvoorbeeld. En dat maakt dit de zoveelste "lege Disney-boekverfilming". "Als je de boeken niet hebt gelezen, kun je de film moeilijk volgen", schrijft reviewer Rob Thomas. Maar daar staat volgens hem tegenover: "als je de boeken wél hebt gelezen, ga je de film echt niet leuk vinden". Argh!

Waar gaat Artemis Fowl over?

Mocht je - heel toevallig - toch nog zin hebben om de film te kijken: we volgen het jonge misdaadgenie Artemis Fowl (Ferdia Shaw), een steenrijk diefje dat leeft in een wereld vol dwergen, elfen en ander magisch gespuis. Hij start een zoektocht naar zijn ontvoerde vader (Colin Farrell) en krijgt hulp van de dodelijke huurmoordenaar Butler (Nonso Anozie) én de kleptomane dwerg Mulch Diggums (Josh Gad).