Wie wat bewaart, die heeft wat! Beeld en Geluid heeft nieuwe opnames gevonden van cabaretier Wim Sonneveld. De beelden zijn daar binnenkort te zien!

Article continues after the ad

Het gaat om beelden van de populaire serie Ja Zuster, Nee Zuster. In deze comedy, van Annie M.G. Schmidt met muziek van Harry Bannink, speelde Sonnenveld drie gastrollen. De cabaretier zingt op de teruggevonden beelden o.a. Het bekende liedje De Kat Van Ome Willem.

De opnames werden gevonden in het archief van de Vlaamse omroep VRT. Waarschijnlijk zijn de banden in de jaren 60 uitgeleend aan de zuiderburen. 

De magnetische banden die vroeger gebruikt werden door omroepen waren erg kostbaar. Hierom werden ze regelmatig hergebruikt, waardoor veel oude programma’s na de uitzending gewist zijn. Van de 20 afleveringen van Ja Zuster, Nee Zuster is er maar één bewaard gebleven. Omdat oude banden soms nog gevonden worden, duikt er af en toe nog een pareltje uit de omroepgeschiedenis op.

Hiep hiep!

Beeld en Geluid toont zondag een gerestaureerde versie van de documentaire +/-9000 Keer Wim Sonneveld. Kees Brusse maakte deze docu, waarvoor hij Sonneveld een paar weken volgde, in 1971. Ter ere van Sonnevelds 101ste geboortedag wordt hij op 24 juni vertoond, met een inleiding van journalist/Sonneveld-kenner Frank Jochemsen.

Naast het fragment van Ja Zuster, Nee Zuster toont Beeld en Geluid ook beelden van het zilveren jubileum van koningin Juliana. Wim Sonneveld vertelt hierin een sprookje, wat verschillende kandidaten moeten uitbeelden.