Krijgt Nederland zijn eigen Borgen of House Of Cards? AVROTROS heeft een nieuwe politieke dramaserie aangekondigd: Morten, met in de hoofdrol Peter Paul Muller.

Article continues after the ad

Morten is gebaseerd op de gelijknamige boekentrilogie, van schrijfster Annet de Jong en politiek verslaggever Dominique van der Heyden. Het duo schreef de serie onder het pseudoniem Anna Levander.

Het verhaal draait om de politicus Morten Mathijsen (Peter Paul Muller). Hij is de tweede man van de Nieuwe Liberalen-partij, en dat bevalt hem allerminst! Morten wil naar het centrum van de macht, en is bereid daar alles voor te doen. De politicus denkt hulp te krijgen van de schrijfster Marijn Flanders.

Wurggreep

Flanders zelf werkt in het geniep aan een vernietigend verhaal over de ambitieuze politicus. Al snel raken hun levens met elkaar verwikkeld, en houdt het duo elkaar in een verstikkende wurggreep. Klinkt als voer voor liefhebbers van politiek drama als Borgen en House Of Cards.

Een eerdere poging tot een Nederlandse politieke serie, De Fractie, eindigde in 2016. Aanvankelijk trok deze serie bijna een miljoen kijkers, maar de cijfers brokkelden in razend tempo af. Toch hield De Fractie het drie seizoenen vol voor de VPRO.

De Morten-trilogie is door regisseur Jean van de Velde (All-Stars, Bram Fischer) en schrijfster Barbara Jurgens (Amazones, Fort Alpha) bewerkt tot een achtdelige serie. De opnames voor Morten zijn begonnen, en de serie moet begin 2019 op televisie verschijnen.