Vandaag stemmen we vóór of tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Met deze films over surveillance kom je alvast lekker in de stemming voor de... stemming!

More content below the advertising

The Dark Knight

Christopher Nolans The Dark Knight wordt geroemd als een dijk van een superheldenfilm. De duistere sfeer en de geniale performance van Heath Ledger als The Joker maken dit meer dan terecht. The Dark Knight’s visie op het afluisteren van telefoons is… niet helemaal samenhangend.

Batman wil met een spionageprogramma alle mobiele telefoons in Gotham City tegelijk aftappen. Het is de enige manier om The Joker te vinden! Zijn mentor Lucius Fox (Morgan Freeman) is hier mordicus op tegen. Mag één (vleermuis)man zo veel informatie bezitten?

Eh… blijkbaar? Hopelijk gaat Batman een beetje verantwoord om met je browsergeschiedenis.

The Truman Show

Truman Burbank (Jim Carrey) wordt niet alleen overal gefilmd en gevolgd: de beelden worden ook uitgezonden in een realityshow! Zonder het te weten woont Truman al 30 jaar in een enorme televisiestudio, en bestaat zijn leven uit verhalen die de producers bedenken. Alles gaat zijn gangetje, tot een paar vreemde zaken opmerkt. Studiolampen die uit de lucht komen zeilen, acteurs die hun tekst vergeten… 

Hoewel Truman nooit écht buiten is geweest, en altijd bang werd gemaakt voor de buitenwereld, probeert hij aan zijn perfecte leventje te ontkomen.

Minority Report

Agent John Anderton (Tom Cruise) werkt bij de afdeling ‘PreCrime’ van de politie in Washington. Drie waarzeggende figuren voorspellen zware misdaden nog vóór ze plaatsvinden. Het aantal moorden is nog nooit zo laag geweest, maar er worden vraagtekens geplaatst bij de werking van het orakel. 

Kan iemand die wéét dat hij een moord gaat plegen dit voorkomen, of veroorzaakt dit juist de omstandigheden waarin de moord plaatsvindt? Anderton komt hier zelf achter, als hij zelf van een toekomstige misdaad beschuldigd wordt.

Rear Window

Fotograaf Jeff (James Stewart) breekt zijn been, waardoor hij langere tijd aan huis gekluisterd is. Tijdens een hittegolf houden alle buren hun ramen en gordijnen open, waardoor Jeff uitgebreid naar binnen kan gluren. De viezerik! Al snel merkt hij dat één bewoner zich nogal verdacht gedraagt. Is hij een moordenaar, of ziet Jeff - die zich doodverveelt in zijn appartement - ze vliegen?

Deze klassieker van Hitchcock is niet alleen spannend. Jeff kan zich amper verplaatsen, en bijna geen invloed uitoefenen op het verhaal. Net als de kijker kan hij alleen maar loeren!

Das Leben Der Anderen

Stasi-spion Wiesler (Ulrich Mühe) krijgt de opdracht om schrijver Dreyman (Sebastian Koch) af te luisteren. Zijn chef heeft een oogje op Dreymans vriendin (Martina Gedeck), en luistert hun appartement af om te zien of hij de schrijver ergens op kan betrappen.

Hoe meer Wiesler te horen krijgt, des te meer beseft hij het monsterlijke karakter van de DDR Staatssicherheitsdienst.

More content below the advertising

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.