Nederlandse acteurs en actrices moeten beter worden beschermd tegen opdringerige naaktscènes. Er moet een zogenoemde intimiteitscoördinator komen die voorkomt dat acteurs onder druk worden gezet om een stapje te ver te gaan.

"Er is sinds MeToo wel een verandering gaande", zo zei Ron Toekook, bestuurslid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers maandag in radioprogramma Met het oog op morgen. Hij pleit voor een protocol dat opdringerige momenten moet voorkomen.

Nee zeggen

"In de praktijk komt het nog te vaak voor dat iedereen op de set onder druk staat en dat er niet de ruimte en tijd is om goed door te nemen wat er precies gaat gebeuren bij een naaktscène. Het is dan voor een acteur heel lastig om toch nee te zeggen als de regisseur op het laatste moment vraagt toch een stapje verder te gaan", aldus Toekook.
 

'Kan je string niet uit?'

Vooraf moeten er dus betere afspraken worden gemaakt, herkent ook actrice Anna Drijver. "Ik herken dit soort situaties zeker. Op de set loop je soms tegen praktische bezwaren aan die snel moeten worden opgelost: 'We zien je string toch, kan je die niet even uit doen?' Betere afspraken kunnen dit volgens haar voorkomen.

More content below the advertising

Game of Thrones

De HBO-shows, met in het bijzonder Game of Thrones (dit weten we tot nu toe over het laatste seizoen) en The Deuce, zijn beroemd en berucht door de vele seksscènes. Het vormde voor GoT-actrice Sophie Turner zelfs een soort seksuele voorlichting. Recent stelde de zender óók een intimiteitscoördinator aan. Die zorgt ervoor dat de acteurs en actrices zich veiliger voelen tijdens deze scènes.

More content below the advertising

Speelgoedgigant Hasbro maakte deze week op de mega-Toy Fair in New York bekend dat Bumblebee toch géén prequel is op Michael Bays Transformers-films. Nee, het is een reboot van de hele franchise!

More content below the advertising

Toch opmerkelijk: eerder gingen we er met zijn allen vanuit dat Bumblebee, dat zich afspeelt in 1987, een prequel was op alles van Michael Bay (die Bumblebee wél mede produceerde). Er zaten ook genoeg subtiele hints in die refereerden aan zijn Transformers-verhalen.
 

 

Hoe dan?

Misschien dacht Paramount Pictures na de deceptie die Transformers: The Last Knight heet, dat de franchise wel toe was aan een, euhm, frisse start. Wel raar dat je dat blijkbaar past beslist nadat Bumblebee een hit bleek. Sommige critici noemden het zelfs de beste Transformers-film ooit!  

Sequel

Dit plotselinge nieuwe Transformers-filmuniversum dendert overigens lekker door. Bumblebee krijgt namelijk een sequel. Hierin wil regisseur Travis Knight de relatie tussen Charlie (Hailee Steinfeld) en ‘Bee verder uitdiepen.
 

Na Avengers: Endgame (die bijna zeker 3 uur duurt), moet ook horrorkraker IT: Chapter Two eraan geloven: de huidige versie van de film tikt al bijna de 3 uur aan.

More content below the advertising

Dat zegt althans een twitteraar die bij één van de test screenings mocht zijn. Neem het dus met een korreltje zout. Alhoewel: verschillende media pikken het verhaal nu op, dus dat geeft deze beste man wat meer credibility.
 

 

Slechter dan 1

Ook zegt hij nog even doodleuk dat het eerste deel uit 2017 beter is. Maar, er is nog hoop. Deze versie is al “pretty good”, maar er moet volgens deze man nog wel het nodige veranderen om ‘m nog beter te maken. Hmmm, we zijn érg benieuwd. Sowieso gaan er na test screenings nog de nodige minuten af, maar bereid je in ieder geval voor op een vrij lange zit.

Losers Club 2.0

Zoals Stephen King-fans waarschijnlijk al weten, maken we in het IT-boek niet alleen kennis met de tienerversies van de Losers Club. Het verhaal speelt zich namelijk ook deels in de toekomst af. 27 jaar later om precies te zijn. Grote namen als James McAvoy en Jessica Chastain spelen in Chapter Two de oude versies Bill en Beverly (en dit is de volledige cast). De club keert weer terug naar Derry, de plek waar alle ellende begon...
 

 

Helaas moeten we nog flink wat maanden wachten op de glorieuze terugkeer van terrorclown Pennywise (Bill Skarsgard). IT: Chapter Two draait pas in september in de bios.