Nederlandse acteurs en actrices moeten beter worden beschermd tegen opdringerige naaktscènes. Er moet een zogenoemde intimiteitscoördinator komen die voorkomt dat acteurs onder druk worden gezet om een stapje te ver te gaan.

"Er is sinds MeToo wel een verandering gaande", zo zei Ron Toekook, bestuurslid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers maandag in radioprogramma Met het oog op morgen. Hij pleit voor een protocol dat opdringerige momenten moet voorkomen.

Nee zeggen

"In de praktijk komt het nog te vaak voor dat iedereen op de set onder druk staat en dat er niet de ruimte en tijd is om goed door te nemen wat er precies gaat gebeuren bij een naaktscène. Het is dan voor een acteur heel lastig om toch nee te zeggen als de regisseur op het laatste moment vraagt toch een stapje verder te gaan", aldus Toekook.
 

'Kan je string niet uit?'

Vooraf moeten er dus betere afspraken worden gemaakt, herkent ook actrice Anna Drijver. "Ik herken dit soort situaties zeker. Op de set loop je soms tegen praktische bezwaren aan die snel moeten worden opgelost: 'We zien je string toch, kan je die niet even uit doen?' Betere afspraken kunnen dit volgens haar voorkomen.

Article continues after the ad

Game of Thrones

De HBO-shows, met in het bijzonder Game of Thrones (dit weten we tot nu toe over het laatste seizoen) en The Deuce, zijn beroemd en berucht door de vele seksscènes. Het vormde voor GoT-actrice Sophie Turner zelfs een soort seksuele voorlichting. Recent stelde de zender óók een intimiteitscoördinator aan. Die zorgt ervoor dat de acteurs en actrices zich veiliger voelen tijdens deze scènes.