Het nieuwe seizoen van de Designated Survivor speelt zich voor een groot deel af in Amsterdam. Maar Nederlandse kijkers weten wel beter…

Article continues after the ad

Amsterdamse grachten

In het tweede seizoen van Designated Survivor is de jacht geopend op de aanslagplegers die het Capitool in Washington hebben verwoest. Een van de sporen leidt naar Amsterdam. FBI-agent Hannah Wells (Maggie Q) reist af naar onze hoofdstad om de terroristen in de kraag te vatten. Maar wie hoopt op fraaie locatieshots van de Amsterdamse grachten komt bedrogen uit. De makers hebben namelijk niet de moeite genomen om onze hoofdstad te vereren met een bezoekje. En dat is aan alles aan te merken!

'Antwaldnorrer'

Het Amsterdam dat je ziet in Designated Survivor is namelijk afkomstig uit de computers. Met wat handig knip- en plakwerk wordt gesuggereerd dat agente Wells zich echt in Amsterdam bevindt. Maar je hoeft niet geboren en getogen te zijn in de Jordaan om te zien dat het hier om een digitale reconstructie gaat. Ga maar eens op zoek naar het weinig Nederlands klinkende adres ‘Antwaldnorrer 53040 9863 ZT’. Ook een nummerbord met ‘GVD’ zul je niet snel aantreffen hier, want die afkorting wordt hier om duidelijke redenen niet gebruikt. Toch zijn er ook lichtpuntjes, zoals de digitale versie van de Westertoren.

Google Translate

Het wordt pas echt pijnlijk wanneer er Nederlands wordt gesproken in Designated Survivor. Zo lijkt een gesprekje in een café rechtstreeks uit Google Translate te komen. “Waarom zou je haar geen taxi bellen?” vraagt de barman. “Ik heb geen nodig, ik heb haar”, is het antwoord. En dat alles met een overdreven hard uitgesproken ‘G’.

Gelukkig kan Netflix zelf de lol er ook wel van inzien!

Wekelijks is er een nieuwe aflevering van Designated Survivor te zien bij Netflix.