1 op de 3 mensen in Nederland krijgt in zijn leven de diagnose kanker. Iedereen heeft wel een geliefde, vriend of collega met deze ziekte. Met de live tv-show Nederland staat op tegen kanker wordt aandacht gevraagd voor doodsoorzaak nummer 1 én geld opgehaald voor belangrijk kankeronderzoek. De tv-show wordt live gepresenteerd door Caroline Tensen vanaf het Waagplein in Alkmaar. “Ik voel me vereerd om dit programma te mogen maken, omdat we met elkaar het verschil kunnen maken’’, aldus Tensen.

Article continues after the ad

Die verdienen een standbeeld!

Arjen Robben, Anita Witzier en Peter R. de Vries transformeren in levende standbeelden van drie grootheden uit de vaderlandse geschiedenis. Arjen Robben transformeert tot volksheld Johan Cruyff, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. Peter R. de Vries stapt in de schoenen van Antoni van Leeuwenhoek, de pionier op het gebied van kankeronderzoek. Anita Witzier kruipt in de huid van Koningin Wilhelmina. Zij richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het ‘Nationaal Geschenk’ van 2 miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving. 

Zing, lach, huil en kom in actie

De optredens van Gerard Joling, Caro Emerald, Maan en Romy Monteiro zullen heel Alkmaar (en tv-kijkend Nederland) ontroeren. Maar er is meer: (ex-)patiënten delen hun persoonlijke ervaring met kanker en wetenschappers geven een update van de doorbraken in kankeronderzoek. 

Rennen tegen kanker

Tijdens de liveshow klinkt bovendien het startschot voor ‘Rennen tegen kanker’; een sponsorloop dwars door Alkmaar. Deelnemers gaan een sportieve challenge met zichzelf aan om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Actrice Marlijn Weerdenburg is het gezicht van deze run en zal samen met haar vader, die twee jaar geleden kanker kreeg, starten. Ook acteur Koert-Jan de Bruijn, Ruud Feltkamp, Bert van Leeuwen en de Frogers (René, Natasja, Danny en Maxim) lopen mee, samen met vele honderden andere Nederlanders. 

Kijk op 29 mei de live tv-uitzending van Nederland staat op tegen kanker om 21:20 uur bij AVROTROS.