Jackie Chan heeft tijdens een filmgala in Los Angeles een ere-Oscar gekregen. Bekijk hierboven zijn prachtige en vooral grappige dankwoord!

Article continues after the ad

Chan-tastic

In zijn dankwoord vertelde Chan hij dat hij jaren geleden een Oscar zag bij Sylvester Stallone en sindsdien er zelf ook een wilde. En nu, 50 jaar, 200 films en veel gebroken botten later, heeft hij er eindelijk een. Hij bedankte China, zijn vrienden en als laatste al zijn fans. Tom Hanks vergeleek de dolgelukkige Jackie met acteerlegendes John Wayne en Buster Keaton en noemde hem ‘Chan-tastic’.

Hilarische kungfumeester

De 62-jarige in Hongkong geboren acteur maakte bijna veertig jaar geleden zijn debuut in de film Hand of Death. Hij werkte sindsdien mee aan ruim tweehonderd films, niet alleen als acteur maar ook als stuntman, schrijver en regisseur. Chan wordt gezien als de uitvinder van de komische actiefilms, waarin een vechtsport, meestal kungfu, centraal staat. 

Hij werkte mee aan films als Police Story, The Cannonball Run, Rush Hour en Who am I?. In menige film deed hij zijn eigen stunts.  Als stuntman werkte hij ook mee aan films van de legendarische Bruce Lee.

Eindelijk volwaardig acteur

In de jaren tachtig richtte hij een eigen productiebedrijf op, zodat hij onafhankelijk van de grote studio's kon werken. Hij maakte op die manier in acht jaar tijd veertig films. Desondanks werd hij door de filmcritici nooit als volwaardig acteur en filmmaker beschouwd. Het publiek dacht daar anders over en bezorgde Chan veel commerciële successen.

De succesvolle acteur heeft ook nog een tweede carrière, die van zanger. Hij bracht meerdere platen in het Chinees uit. Bekijk hieronder zijn Chinese versie van het liedje I'll Make a Man out of You uit de film Mulan.