Geen acteur in Hollywood die een motion capture-pakje beter past dan shapeshifter Andy Serkis. Hij bracht iconische personages als Gollum en Ceasar tot leven. Tijd voor een overzicht!

Eigenlijk is alles wat deze man doet een pluim waard. Wie wel eens behind-the-scenes-beelden van Andy Serkis heeft gezien, weet dat 'ie helemaal in zijn werk opgaat. Rondkruipen in Gollum-modus, op handen en benen lopen als een chimpansee; deze man is een motion capture-meester! Ook kan hij zijn stem transformeren in klanken waarvan wij niet wisten dat een mens ze kan uitkramen. Zoals bij: 

Gollum/Smeagol

'My precious!' Deze rol zette Serkis én de motion capture-techniek op de kaart. En, goed om te weten: hij droeg voor deze rol natuurlijk een speciaal pak voor de bewegingen maar deed óók de markante stem (die hij bij talkshows graag van stal haalt). Vooral de duo-performance tussen Gollum en Smeagol in The Lord of the Rings: The Return of the King is een Oscar waard. 

 
Check vooral ook onderstaande video waarin we een exclusief behind-the-scenes-kijkje krijgen in de wereld van Gollum. Hoe werd 'ie gemaakt?
 

Captain Haddock - The Adventures of Tintin

De dronken sidekick van Tintin is weer een pareltje van Mr. Motion Capture. En dat 'ie dronken is, moet je nogal letterlijk nemen. Vrijwel de hele film is 'ie beschonken maar toch weet Serkis van Archibald Haddock een likeable personage te maken.

King Kong

Na de The Lord of The Rings-reeks sloeg Serkis weer de handen ineen met regisseur Peter Jackson (overigens ook producent van The Adventures of Tintin). In onderstaande video, helaas gefilmd met een aardappel, zien we hoe Serkis transformeert in de immense aap Kong, inclusief imposante schreeuwgeluiden. Het is eigenlijk ook een lesje geschiedenis: zo werd motion capture gedaan in the good old days!
 

Caesar

Over apen gesproken: Andy Serkis is natuurlijk ook de man achter opper-chimpansee Caesar uit de Planet of the Apes-trilogie. Met zijn gebrekkig taalgebruik en aap-achtige bewegingen groeide Caesar in korte tijd uit tot een motion capture-icoon. Een kijkje achter de schermen is zeker interessant, al is het ook geinig om te zien hoe mensen als apen proberen te bewegen. Zo waggelen ze met behulp van krukken aan hun handen als 'echte' apen: op vier poten.

Spoel even door richting het einde voor de maestro in actie:

Supreme Leader Snoke

Eentje die helaas veel te kort duurde maar toch een geweldige indruk maakte: Supreme Leader Snoke uit Star Wars: The Force Awakens (als hologram) en natuurlijk Star Wars: The Last Jedi. Hier maakte vooral Serkis' diepe stem indruk; beweging was er weinig. Snoke bleef vooral in zijn troon zitten. Hopelijk is de Supreme Leader tóch niet dood zodat Andy Serkis zich weer in zijn motion capture-pakje mag hijsen voor Star Wars: IX! Het enige dat we tot nu toe weten is dat Carrie Fisher tóch nog even te zien is als Prinses Leia.

Article continues after the ad