Kun je niet wachten op de Queen-film Bohemian Rhapsody? Deze muziekfilms houden je wel even bezig tot Rami Malek schittert als de flamboyante Freddie Mercury!

More content below the advertising

Rami Malek (Mr. Robot, The Pacific) bezorgt menig kijker kippenvel in de eerste trailer van Bohemian Rhapsody.

Queen-fans (en muziekliefhebbers in het algemeen) hebben veel om zich op te verheugen. De film over Queen en de charismatische frontman Freddie Mercury draait vanaf 1 november in de bioscoop. Om de tijd te overbruggen zie je hier een paar uiterst fijne biopics over beroemde artiesten!

Control

2007

Ian Curtis (Sam Riley) en zijn band Joy Division hopen met hun muziek de grauwe arbeidersbuurten van Manchester te kunnen ontvluchten. De depressieve Curtis, geplaagd door epilepsie en bijwerkingen van medicijnen, wentelt zich in het rocksterrenleven maar vindt ook daar geen verlichting.

Vrolijk word je niet van Control… Anton Corbijn verfilmde de gekwelde Curtis’ worstelingen met zijn gezondheid, de immense druk die hij ervoer en mislukte relaties op een indringende manier.

La Vie En Rose

2007

Zo schitterend als Édith Piaf zong, zo in- en intreurig was haar levensverhaal. Édith werd opgevoed in het bordeel van haar oma(!), zong jarenlang op straat, verloor vóór haar 20ste een kind. Daarna verloor ze de liefde van haar leven, een getrouwde man, bij een vliegtuigongeluk. Sommige artiesten vermaken mensen om zelf maar geen pijn te voelen, en dit leek bij Piaf zeker het geval te zijn.

Marion Cotillard won een Oscar voor Beste Actrice met La Vie En Rose. Piaf overleed op 47-jarige leeftijd, met artrose en een zware morfineverslaving. Haar muziek blijft gelukkig altijd.

Straight Outta Compton

2015

Terwijl de halve wereld in de jaren 80 naar rockzangers met bizarre pruiken luisterde, had men in de wijk Compton (LA) wel wat anders aan het hoofd. Criminaliteit, armoede en drugsgebruik waren er aan de orde van de dag, en sommige rappers staken dit onrecht niet onder stoelen of banken. Zéker N.W.A. niet! Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren en DJ Yella noemden hun agressieve hiphop ‘reality rap’, hoewel de term ‘gangstarap’ uiteindelijk bleef hangen. 

Helaas betekende het grote geld óók het begin van het einde voor N.W.A. De opkomst en ondergang van de crew wordt in Straight Outta Compton beschreven. Let ook op O’Shae Jackson Jr. die zijn eigen vader (Ice Cube) speelt in deze puike biopic.

The Doors

1991

Val Kilmer speelt de rol van zijn leven als de charismatische, maar (niet altijd prettig) gestoorde Jim Morrison. Morrison was onmisbaar voor The Doors, maar haalde zulke bizarre fratsen uit dat de band eigenlijk ook niet mét hem door kon.

The Doors, van regisseur Oliver Stone, toont de opkomst en ondergang van deze geweldige band. Morrison overleed op zijn 27ste in een hotelkamer in Parijs. Hij werd begraven op Père-Lachaise; hetzelfde kerkhof als waar Édith Piaf haar laatste rustplaats heeft. Morrison was zó grillig dat hij, had hij nog geleefd, ofwel nog steeds wereldberoemd zou zijn, of ergens als dorpsgek tegen lantaarnpalen zou staan schreeuwen.

Walk The Line

2005

Countryzanger Johnny Cash (Joaquin Phoenix) is hard op weg om zichzelf de vernieling in te helpen, als hij de knappe zangeres June Carter (Reese Witherspoon) ontmoet. Uiteindelijk valt ze voor hem, maar als ze ziet dat Cash zijn eigen zelfvernietigingsknop in staat te rammen, slaat de twijfel toe. Ze stelt de zanger een ultimatum om zijn leven op orde te krijgen.

De redding komt voor Cash uiteindelijk… via de gevangenis! Walk The Line werd genomineerd voor vijf Oscars. Reese Witherspoon won het beeldje voor Beste Actrice, voor haar rol als de liefdevolle, maar strenge June Carter.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.