Vandaag werd bekend dat Morgan Freeman een Lifetime Achievement Award ontvangt van het Screen Actors Guild. De 80-jarige acteur krijgt de prestigieuze oeuvreprijs in 2018, vanwege zijn grote bijdrage aan de filmindustrie. Dit zijn de vijf beste films waarin Morgan Freeman te zien is.

Article continues after the ad

The Shawshank Redemption

Gevangenisdrama The Shawshank Redemption staat al jarenlang bovenaan de IMDB Top 250 van beste films ooit. Freeman speelt niet alleen Elis Redding, de kameraad van protagonist Andy DuFresne, maar zijn geweldige stem is ook die van de verteller.

Unforgiven

Clint Eastwood rekende in het rauwe Unforgiven af met het westerngenre. Vuurgevechten zijn traag en slordig, vechtpartijen vuil en gemeen en bandieten die geraakt worden door kogels zijn niet op slag dood. Eastwood en Freeman nemen nog één keer de mantel van premiejagers op hun schouders, met fatale gevolgen.

Driving Miss Daisy

In dit met Oscars overladen drama speelt Freeman de chauffeur Hoke Colburn, die zorgt voor de rijke weduwe Daisy Werthan. Miss Daisy doet nogal neerbuigend tegen Holburn, maar beseft later pas dat haar chauffeur en zij in hetzelfde schuitje zitten.

Million Dollar Baby

In dit boksdrama (wéér van Clint Eastwood) trainen Freeman en Eastwood de talentvolle vechtster Hillary Swank. Een kleine bijrol in Million Dollar Baby is overigens weggelegd voor de Nederlandse Lucia Rijker.

The Dark Knight

Heath Ledgers gestoorde Joker stal de show in The Dark Knight, waarin Morgan Freeman optrad als Bruce Waynes mentor en researchmedewerker Lucius Fox. In de gehele Dark Knight-trilogie (Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises) vervulde Fox een belangrijke bijrol.

In totaal speelde Freeman in meer dan 50 films, nog los van de vele documentaires waar hij zijn stem aan gaf. Bovenstaand lijstje is nog maar het topje van de ijsberg. Ondanks z'n leeftijd denkt de acteur nog niet aan stoppen. Volgend jaar is hij weer te zien in The Nutcracker and the Four Realms. Wat ons betreft is de award helemaal verdiend!