Monty Python’s Life Of Brian is misschíen wel de beste comedyfilm ooit. De controversiële film over het leven van Brian, die continu verward wordt met Jezus Christus, is volgend jaar weer in de bioscoop te zien!

Article continues after the ad

Het bedrijf Trafalgar Releasing heeft sinds kort de (bijna) wereldwijde rechten in handen. Om het veertigjarig bestaan van de comedy te vieren, maakt Brian volgend jaar een comeback in de cinema.

Life Of Brian was behoorlijk succesvol en enorm controversieel. De film werd verboden in Ierland en Noorwegen. In Zweden werd Life of Brian daarom aangekondigd als ‘de film die zó grappig is, dat de Noren hem verbieden’! Achteraf bleek de ophef nogal overdreven: de angst dat Monty Python Jezus voor aap zou zetten was ongegrond. Wél is Life Of Brian een vlijmscherpe satire op dogmatisch denken.

Beatle-connectie

Ex-Beatle George Harrison fungeerde als geldschieter voor de film. Filmmaatschappij EMI haakte af, omdat een satire over Jezus als ‘te riskant’ werd beoordeeld. Harrison vond het wel een leuk idee, en schoot drie miljoen pond voor. Python-lid Terry Jones zei dat de oud-Beatle hiermee ‘het duurste bioscoopkaartje ooit’ kocht.

De vertoningsrechten waren voorheen versnipperd tussen verschillende bedrijven, waardoor het lastig was om de film in meerdere landen tegelijk te draaien. Trafalgar Releasing kan de film nu overal tonen, met uitzondering van de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Franstalige landen.

Jammer voor ze, maar hopelijk nemen ze het positief op!

Wanneer Monty Python’s Life Of Brian precies terugkeert in de bios is nog niet bekend.