Vandaag gaat The Lego Movie 2 in première. Een mooi excuus om terug te blikken van de allerbeste animatiefilms van dit decennium!

10. How to Train your Dragon

De jonge Viking Hiccup sluit vriendschap met een draak. Maar dat wordt hem door zijn drakendodende dorpsgenoten niet in dank afgenomen. Het derde deel in de reeks draait nu in de bioscoop. En die is minstens zo goed als zijn voorgangers!

9. Coco

In Coco belandt de twaalfjarige Miguel in het hiernamaals. Daar komt hij op het spoor van een oud familiegeheim dat zijn leven voorgoed zal veranderen. Deze bitterzoete Pixar-film won niet alleen de Oscar voor de beste animatiefilm, maar ook die voor het mooiste liedje!

8. Zootropolis

Toffe Disney-variant op de bekende politiefilmformule waarin twee tegenpolen moeten samenwerken om een misdaad op te lossen. De scène waarin onze helden informatie proberen te krijgen uit een ambtelijke luiaard werd een instant-klassieker. Goed voor een Oscar in de categorie beste animatiefilm!

Article continues after the ad

7. Big Hero 6

De samenwerking tussen Disney en Marvel kwam direct flitsend uit de startblokken met Big Hero 6. In deze spectaculaire superheldenfilm neemt de veertienjarige Hiro het samen met zijn robot Baymax op tegen een zakenman die het heeft voorzien op zijn uitvinding.

 

6. Inside Out

Riley maakt een emotionele tijd door na haar verhuizing naar San Francisco. Aan Joy de lastige taak om Riley’s gevoelsleven weer op orde te krijgen. Een tikkie overschat, maar de gevoelswereld van Riley is prachtig vormgegeven en het fraaie einde laat niemand onberoerd.

5. Wreck-it Ralph

In deze stoere Disney-film speelt de altijd betrouwbare John C. Reilly een schurk uit een computerspel die voor één keer de held wil zijn. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Een feest van herkenning voor gamers die in de 80s en 90s zijn opgegroeid!

4. Finding Dory

Finding Dory gaat door waar Pixar-favoriet Finding Nemo ophield. Dat betekent in dit geval meer rake grappen, meer oogstrelende animaties, meer spectaculaire ontsnappingen en meer geweldige personages, met als hoogtepunt Ed ‘Al Bundy’ O’Neill als chagrijnige septopus!

 

3. Frozen

Door de overload aan bedovertrekken, broodtrommels, Elsa-pruiken en andere prullaria zou je haast vergeten dat Frozen de beste animatiefilm van Disney van deze eeuw is. Het script is even grappig als ontroerend, de sneeuwwereld is prachtig ontworpen en je zingt de liedjes direct mee!

2. Spider-Man: Into the Spider-Verse

De geliefde Marvel-held kreeg een moderne make-over in deze fantastische film vol actie, humor en avontuur. Voeg daarbij de adembenemende animaties en je hebt niet alleen onze favoriete superheldenfilm van 2018, maar ook de beste Spidey-film in meer dan vijftien jaar!

1. Toy Story 3

Na twee fantastische Toy Story-films, dachten we dat dit vervolg een liefdeloos uitmelkertje zou worden. Gelukkig zaten we er lelijk naast: Toy Story 3 is een spannend, gedurfd en verrassend duister deel in de geliefde Pixar-reeks. Nu maar hopen dat Toy Story 4 dit hoge niveau weet vast te houden!