Een ster aan het Hollywood-firmament staat op het punt van zijn voetstuk te lazeren. Volgens CNN heeft Morgan Freeman, ja die, de laatste jaren regelmatig vrouwen lastiggevallen op filmsets, persbijeenkomsten én bij zijn eigen productiebedrijf.

Article continues after the ad

CNN sprak in totaal met zestien personen. Acht ervan beweerden door Morgan Freeman (80) lastiggevallen te zijn, de andere acht zeggen dat ze getuige waren van zulke incidenten. De meeste verhalen zijn vrij recent: het oudste incident vond plaats rond 2009. Of Freeman daarvoor ook al vervelend bezig was, wordt niet duidelijk uit het CNN-verhaal.

Massage?

Freeman werd een wereldster met beroemde rollen in Driving Miss Daisy (waarmee hij een Golden Globe won), The Shawshank Redemption, Seven én de rol van God in Bruce Almighty. Voor zijn bijrol in Million Dollar Baby (2004) won hij een Oscar. Zijn koperen, rustgevende stem maakte hem ook erg populair als voice-over, zoals in March Of The Penguins.

De vrouwen typeren sommige incidenten als ‘ongepast’; in sommige gevallen stond de bejaarde acteur bijvoorbeeld opzichtig in hun bloesje te gluren. Andere keren zou Freeman écht de fatsoensnormen in de wind slaan. Getuigen verklaarden dat Freeman onder meer ongevraagd de schouders van stagiaires masseerde.

Onmisbaar

Anonieme collega’s van de acteur beschuldigen hem er o.a. van dat hij meerdere malen de rok van een productie-assistente omhoog probeerde te trekken, en zijn hand op haar onderrug plaatste. Het vond plaats op de set van Going In Style, Freeman stopte pas nadat medehoofdrolspeler Alan Arkin er iets van zei.

Volgens de anonieme getuigen verlopen de incidenten volgens een vast patroon. Freeman wéét dat hij onmisbaar is voor een film, en valt dames lastig die dat niet zijn. Als ze er al iets van durven te zeggen, dan komen ze in een conflict dat ze niet kunnen winnen.

Wut?

Het balletje kwam aan het rollen toen CNN-verslaggever Chloe Melas een vreemde opmerking van Freeman kreeg te verduren. Toen de zwangere interviewster met Freeman sprak, zei de acteur dat ze er lekker uitzag, en dat ‘hij er wel bij had willen zijn’.

Melas vond het bizarre opmerkingen en begon eens rond te bellen of Freeman vaker vreemde dingen tegen vrouwen zei. In totaal vond ze zestien mensen die lastig waren gevallen, of getuige waren geweest van Freemans fratsen.

CNN heeft maandenlang in stilte aan het verhaal gewerkt, en wist zestien mensen te vinden. Het is niet ondenkbaar dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.