Vanavond kwam er na 4,5 jaar en 1149 afleveringen een einde aan het grootste experiment dat John de Mol ooit begon: de realityserie Utopia. Na zo’n enorme spanningsopbouw - wat zouden de bewoners bereiken en wie ging er met de hoofdprijs van € 51.000 naar huis? - zou je best iets mogen verwachten van de állerlaatste aflevering, maar die stelde tot grote teleurstelling van kijkers bár weinig voor.

More content below the advertising

‘Dikke fail’

Utopia, dat uiteindelijk gewonnen is door de 30-jarige ondernemer Ivan Mauloed, had volgens veel kijkers een uitgebreider en bovenal spetterender einde verdiend. Sterker nog: fans die sinds de start van het programma op 31 december 2013 geen aflevering gemist hebben, voelen zich behoorlijk bij de neus genomen.

'Afgang'

Zo stelde het moment suprème zó weinig voor dat een enkeling zich afvraagt of de ‘echte, grote finale’ later vanavond nog volgt. Anderen noemen het langverwachte slot een regelrechte ‘afgang’ voor zender SBS6 en de programmamakers. Het was niet live, er volgde geen feest, er waren geen oud-bewoners uitgenodigd voor het speciale moment, en zo gaat de lijst met klachten nog wel even door. 

Utopia 2

Meerdere kijkers laten weten nooit meer Utopia te willen volgen en er ‘helemaal klaar mee’ te zijn. Dat gaat wellicht toch een probleem worden voor het programma, waarvan aanstaande maandag al een nieuw avontuur van start gaat en de opnames gisteren zijn begonnen. De kans is namelijk groot dat de show het met name moet hebben van de trouwe kijkers die ook de eerste serie op de voet volgden.

Wie gaat er nog kijken?

De vraag is of zij niet besluiten dat ze maandagavond toch écht iets beters te doen hebben dan ontdekken of vijf nieuwe onbekenden met een paar planken, boomstammen, 250 euro cash en een oud mobieltje met 25 euro beltegoed het voor elkaar zullen boksen om een nieuwe samenleving op te bouwen...

Een greep uit de verontwaardigde reacties op Twitter:

More content below the advertising

Vanavond start op NPO1 alweer het tiende seizoen van Boer Zoekt Vrouw. Als we presentatrice Yvon Jaspers mogen geloven, wordt het een heel andere reeks. “We hebben nog nooit zo'n hete zomer gehad. Die hitte doet iets met het landschap, met de mensen. Het is weer een heel ander programma geworden”, zegt Yvon Jaspers.

More content below the advertising

Op tv én online

Ook dit seizoen gaat een aantal vrijgezelle boeren onder toeziend oog van miljoenen televisiekijkers op zoek naar ware liefde. De zoektocht naar de liefde van de vijf boeren die de meeste brieven binnenkregen, is vanaf vandaag wekelijks te zien bij KRO-NCRV. De vijf overgebleven singles van de eerder voorgestelde tien boeren worden voor de website van Boer Zoekt Vrouw gevolgd.

Minder brieven

In totaal ontving de redactie van Boer Zoekt Vrouw dit jaar een kleine duizend brieven. Dat is minder dan er binnenkwamen na de oproepjes in 2014, het laatste seizoen dat zich in Nederland afspeelde. Toen kreeg boer Tom alleen al ruim 1800 brieven. “Het was voor ons als makers heel gek”, zegt Yvon over het kleine aantal reacties, en daarmee ook de kleine verschillen in aantallen brieven per boer dit keer. “Wij wisten pas op het allerlaatste moment met wie we op tv doorgingen. En dat terwijl je toch al in de mensen duikt en nadenkt over wat je tijdens de dagdate gaat doen.” Slechts één brief maakt het verschil tussen gevolgd worden op televisie of op internet. “Dat is nog nooit voorgekomen.”

Boer Zoekt Vrouw verandert levens

Als er uit de stapel brieven dan eindelijk potentiële liefdespartners zijn gekozen, begint het pas echt voor de boeren. “Het is een heel intens moment. Voor veel oud-deelnemers is er een leven vóór en een leven ná Boer Zoekt Vrouw”, weet Yvon, die met een aantal boeren nog veel contact heeft, maar al te goed. “We zijn getuige van een hele grote verandering, ook als de liefde er niet is. We proberen ze daar op voor te bereiden, maar eigenlijk kan dat niet.”

Begeleiding op maat

Achter de schermen worden de agrariërs, en hun potentiële partners, bijgestaan door een heel team. “Dat is er helemaal op ingericht om die mensen die vanuit het niets op een heel groot podium worden gehesen bij te staan. Vanaf de eerste dag tot in de oneindigheid zijn we er voor ze. Het is aan de boer of de vrouw zelf hoe intensief ze het willen, we begeleiden ze op maat.”

‘Check social op eigen risico’

Boer Zoekt Vrouw maakt altijd veel tongen los op social media. Die kunnen de boeren en deelnemers de komende tijd daarom maar beter mijden, raadt Yvon aan. “Natuurlijk zijn er mensen die vinden dat je een dikke kont hebt, een stomme stem of dat je een domme keuze maakt. Je kunt jezelf elke dag googelen en op social media je naam intikken, maar dat doe je op eigen risico. Ik ken weinig mensen die opgeknapt zijn van de reacties op social media.”

Boer Zoekt Vrouw zie je vanavond om 20.25 uur op NPO1. Bekijk het voorstelfilmpje van alle boeren van dit seizoen hieronder:

Vanavond start het negende seizoen van de satirische talkshow Zondag met Lubach

Na een afwezigheid van vijf maanden begint Arjen Lubach zondagavond aan zijn negende seizoen van Zondag met Lubach. Na deze reeks van tien afleveringen maakt de cabaretier een comeback in het theater met een solo-comedyshow.

More content below the advertising

Lubach's prijzencircus

Het VPRO-programma Zondag met Lubach won in 2016 de Zilveren Nipkowschijf en vorig jaar de Gouden Televizier-Ring. Het satirische programma, dat regelmatig rond een miljoen kijkers trekt, is bekend om items die viral gaan en op maandag het gesprek bij de koffieautomaat bepalen.

Niet bezig met verwachtingen

Voor Arjen ligt de lat hoog, maar hij probeert zich af te sluiten voor de verwachtingen van buitenaf. In De Coen en Sander Show zei hij: “Ik probeer een muur te zetten tussen dingen die ik kan beïnvloeden en dingen die ik niet kan beïnvloeden. Dus prijzen en recensies en kijkcijfers staan achter die muur. We zijn alleen bezig om het programma te verbeteren en te zorgen dat iets goed en grappig wordt.”

Nieuw avontuur

Na tien afleveringen van de satirische tv-show gaat de cabaretier het theater in met de show Arjen Lubach LIVE! De tournee beslaat ruim honderd shows en duurt tot en met eind juni. Het is zijn eerste solo-comedyshow in het theater. Tot zijn overstap naar de televisie in 2014 speelde hij jarenlang in diverse theaterformaties. “Vroeger reed ik met een pianist naar Zeeland en zaten er meer mensen op het podium dan in de zaal. Ik heb een theaterambitie en moet iets met het gegeven dat ik nu iets meer mensen naar het theater kan trekken.”

Viral met Lubach

Omdat ze hilarisch en steengoed blijven, delen we in de video’s hieronder nog even de meest succesvolle items van Lubach ooit. Uiteraard de Netherlands Second-video voor Donald Trump, het pakkende filmpje over de wapenhandel in de VS én natuurlijk de briljante ‘trailer’ van de Game of Thrones spin-off Westeros, die miljoenen keren bekeken werd door dolenthousiaste fans van de populaire serie.

Arjen, we kunnen niet wachten op de nieuwe reeks. Tot vanavond, om 22.10 uur op NPO3.