Steve Ditko, de mede-bedenker van Spider-Man en Doctor Strange, is op 90-jarige leeftijd overleden. De comics-legende werd op 29 juni dood aangetroffen in zijn appartement in New York, maar zijn dood werd pas een week later naar buiten gebracht.

Article continues after the ad

The Amazing Spider-Man

Ditko ontwierp het kostuum van Spider-Man, met de kenmerkende roodblauwe kleuren, nadat bedenker Stan Lee niet tevreden was met de ontwerpen van zijn compagnon Jack Kirby. Nadat Spidey in 1962 zijn debuut maakte in de serie Amazing Fantasy kreeg hij het daaropvolgende jaar zijn eigen serie The Amazing Spider-Man, met Stan Lee als vaste schrijver en Steve Ditko als vaste tekenaar.

Na ruzie van Marvel naar DC

In 1963 bedacht Ditko ook Marvels huistovenaar Doctor Strange. Halverwege de jaren zestig kreeg de tekenaar echter ruzie met Stan Lee, waarna hij Marvel verruilde voor concurrent DC. In de tussentijd had hij een hele rits slechteriken bedacht die tot op de dag van vandaag gelden als de bekendste Spider-Man schurken. Rob Liefeld, zelf als bedenker van Deadpool en Cable ook geen kleine jongen in de wereld van comics, somt de lijst met door Ditko (mee)bedachte personages even op:

Hierbij enkele tweets ter nagedachtenis van schrijvers, tekenaars en filmmakers. Doctor Strange-regisseur Scott Derrickson plaatste een tekening van Ditko die we herkennen uit de finale van de film:

Filmmaker Edgar Wright noemt Ditko “meer dan invloedrijk”.

Voor gerenommeerd comics-artiest Jim Lee, onder meer bekend van de X-Men, staat Ditko op gelijke hoogte met Marvel-legende Jack Kirby:

Comics-artiest Alex Ross herdenkt de overleden tekenaar met een ingetogen Doctor Strange wiens astrale zelf het uitschreeuwt:

Schrijver Jason Aaron plaatste een bewegende Doctor Strange-tweet

Spider-Man en Doctor Strange zijn momenteel nog samen te zien in Avengers: Infinity War. Wie ter ere van Ditko nog eens Doctor Strange op Netflix wil kijken, die moet snel zijn: die Marvel-film is er namelijk vandaag voor het laatst te zien.