Avengers New Mutants X-Men Dark Phoenix Joker Deadpool
Avengers New Mutants X-Men Dark Phoenix Joker Deadpool

Net toen 2019 het eerste jaar met 10 (tien!) superheldenfilms leek te gaan worden, strooiden Warner en DC roet in het eten door Wonder Woman 1984 uit te stellen naar 2020. Desalniettemin wordt 2019 een absoluut topjaar voor comic book-liefhebbers dankzij deze negen grote releases.

01 januari - The Deadpool Before Christmas


Comic book-fans kunnen het nieuwe jaar in stijl beginnen door op Nieuwjaarsdag naar de “nieuwe” Deadpool te gaan - en dit keer mag je ook je kleine neefje meenemen. The Deadpool Before Christmas wordt namelijk grotendeels een bewerkte versie van Deadpool 2, waar alle schuttingtaal en al het geweld uit zijn verwijderd. Wat blijft er dan nog over? Daar zullen we in januari achterkomen.

17 januari - Glass

Oké oké, dit combi-vervolg op Unbreakable en Split is geen echte comic book-film, maar David Dunn en Mr. Glass zijn wel gemodelleerd naar de archetypische superheld en superschurk. Dat wordt in de oorspronkelijke Unbreakable al haarfijn uitgelegd. Daarom mag deze langverwachte M. Night Shyamalan-thriller dus niet in dit overzicht ontbreken.

Article continues after the ad


06 maart - Captain Marvel

Daar is ze dan! De eerste vrouwelijke Marvel-ster met een eigen solo-film. De verwachtingen zijn torenhoog, want naar verluidt is het de bedoeling dat zodra Tony Stark met pensioen gaat Carol Danvers de centrale figuur in het Marvel Universum wordt. Kunnen de frêle schoudertjes van Brie Larson de populairste filmfranchise ter wereld dragen? In maart zullen we het zien.

 

04 april - Shazam!

De eeuwige concurrent van Marvel is in 2019 maar dunnetjes vertegenwoordigd nu Wonder Woman 1984 is uitgesteld tot de zomer van 2020. Het DC Extended Universe moet het dit komend filmjaar doen met Shazam!, waarin Zachary Levi uit Chuck de titelheld speelt. Het personage is buiten Amerika niet zo bekend, dus het zal voor DC niet meevallen om hier een wereldwijde hit van te maken.

 

24 april - Avengers 4

Al sinds eind april zitten we in shock sinds Avengers: Infinity War eindigde met de allergrootste filmcliffhanger sinds The Empire Strikes Back. Ook al weten we dat dit brute einde in Avengers 4 vast weer rechtgezet zal worden, de grote vraag is “HOE DAN?” Op dit moment is er niet alleen nog geen trailer, er is nog niet eens een officiële titel. Die zou namelijk te veel weg geven over het verhaal. Rond eind november/begin december komt de eerste teasertrailer dus dan weten wel als het goed is meer.

 

06 juni: X-Men: Dark Phoenix

Als een film meerdere malen uitgesteld wordt, is dat doorgaans geen goed teken. De oorspronkelijke releasedatum van november 2017 werd uitgesteld naar februari 2019, en nu komt de film dus pas in juni 2019 uit. Toch ziet de eerste trailer van X-Men: Dark Phoenix er best strak uit. Alhoewel het maar de vraag is in hoeverre de altijd zo huilerig kijkende Sophie “Sansa Stark” Turner een geloofwaardige versie neer gaat zetten van The Phoenix, het allesverslindende oppermachtige wezen waar Jean Grey in verandert.

 

04 juli - Spider-man: Far From Home

Spoiler Alert: Aan het eind van Avengers 4 leven de meeste helden die aan het eind van Infinity War de pijp uit gingen gewoon weer.

Bewijsstuk 1: dit vervolg op Spider-Man: Homecoming dat als eerstvolgende Marvel-film na Avengers 4 de bioscopen inslingert. Jake Gyllenhaal speelt de schurk Mysterio, die in de comics altijd een kristallen bol om zijn kop had. Die gaat er in de filmversie dus wat anders uitzien want het is natuurlijk zonde als je een A-acteur inhuurt en zijn gezicht dan onder een vissenkom verstopt. Over het verhaal is nu nog weinig bekend, maar laat het maar aan super-flapuit Tom Holland over om ons daar weldra van alles over te vertellen.

 

01 augustus - New Mutants

Zoals we eerder al opmerkten ziet het er doorgaans niet goed uit als een film meerdere keren uitgesteld wordt. Volgens die regel zijn de voortekenen niet best voor deze X-Men spin-off, die juist gebaseerd is op een geweldige comic-serie over tieners die opgeleid worden tot X-Men. Regisseur Josh Boone wilde er een doodenge horror van maken, maar dat wilde Fox weer niet. Toen de studio echter zag hoe goed de reboot van It het deed, volgden uitgebreide reshoots. De oorspronkelijke releasedatum van 12 april werd uitgesteld naar februari 2019, en nu komt de film pas in augustus volgend jaar uit. Aj!

 

03 oktober - Joker

Telt een superschurk-film uit in een overzicht met superheldenfilms? Ja toch zeker! Deze film over de jonge jaren van de legendarische Batman-schurk maakt geen onderdeel uit van het DC Extended Universe en belooft een stuk rauwer te worden dan andere DC-films, aangezien regisseur Todd Phillips zijn inspratie vooral haalt uit Scorsese-films als Taxi Driver en King of Comedy. Beelden die we al voorbij hebben zien komen zien er goed uit, het lijkt erop dat we na de Joaquin Phoenix-uitvoering van The Joker die irritante ADHDH-versie van Jared Leto uit ons hoofd kunnen zetten.