Acteur ervaart populariteit van de detective als verstikkend

Volgens acteur Martin Freeman zijn er nog geen plannen voor een nieuwe serie Sherlock. Daarnaast weet de ster uit The Hobbit en Black Panther ook niet zeker of hij erop zit te wachten…

More content below the advertising

Freeman, die de rol van Dr. Watson speelde, sprak over de serie met The Telegraph. Volgens de acteur hoeven we voorlopig niet op een nieuw seizoen Sherlock te rekenen. ‘Na het vierde seizoen vond iedereen het even tijd voor een pauze.’ Voor Freeman zelf waren de reacties op de vierde serie ook een reden om even afstand te nemen. Volgens de acteur wordt er af en toe over een vervolg gepraat, maar zijn deze gesprekken allesbehalve concreet.

Verwachtingen

Het vierde seizoen van Sherlock kende veel problemen op het gebied van planning. Benedict Cumberbatch, oftewel Sherlock Holmes, en Martin Freeman waren inmiddels wereldsterren, en veelgevraagd acteurs. Steven Moffat runde naast Sherlock ook nog de serie Doctor Who, waardoor het erg lastig werd een gaatje te vinden voor Sherlock.

Het slot van het vierde seizoen, en voorlopig de laatste aflevering, werd niet erg positief ontvangen. Volgens Freeman had dat ook te maken met de hooggespannen verwachtingen. ‘Zelfs een succesvolle serie als The Office had even nodig om écht goed te worden. Sherlock was van het begin af aan erg sterk. Als je zó sterk opent is het moeilijk om dat niveau voortdurend vast te houden.’

Sherlocked?

Freeman ervaart de druk en de verwachtingen voor een nieuwe Sherlock soms ook als een last. ‘Het is écht niet altijd leuk. Het is moeilijk om ervan te kunnen genieten. Het is geen kwestie van: fans zouden er erg blij mee zijn, maar eerder ‘je bent een lul als je het niet doet.’

Het vierde seizoen Sherlock zou prima als een afsluiter van de serie kunnen dienen. Hoewel er momenteel geen concrete gesprekken plaatsvinden, behoort een vijfde seizoen zeker tot de mogelijkheden. Benedict Cumberbatch ligt in elk geval vast voor nog één serie.

Schrijver en showrunner Steven Moffat is er wel voor te porren. Moffat zei vorig jaar dat hij verbaasd zou zijn als er geen vijfde seizoen verscheen, hoewel het best nog even kan duren. Schrijver Mark Gatiss zou ook graag een vijfde serie Sherlock maken, maar heeft er ook een beetje een hard hoofd in. Het wordt steeds moeilijker om het team bij elkaar te krijgen, en Gatiss spreekt ook van het ‘Fawlty Towers’-effect. Oftewel: op een gegeven moment heb je zoiets gaafs gemaakt, dat je het misschien maar beter met rust kunt laten.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.