De laatste wedstrijd van de Olympische Spelen was tevens de laatste wedstrijd voor Mart Smeets bij de NOS. De sportpresentator neemt afscheid na 42 jaar.

Article continues after the ad

Mag ik dat zeggen?

Smeets heeft er een flinke loopbaan op zitten, waarin hij uitgroeide tot een waar icoon. Vooral zijn uitspraken zullen menigeen bijblijven: met bijvoorbeeld "Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen" en "Senk joe" werd na een aantal jaar toch flink de spot gedreven, waardoor Smeets het vertikte om ze nog te gebruiken. Tijdens zijn laatste wedstrijd zaten grappenmakers dan ook met speciaal gemaakte Mart Smeets-bingokaarten voor de buis.

Basketbal

De laatste wedstrijd die Smeets versloeg was de basketbalfinale. Het dappere Servie nam het op tegen de VS, de topfavoriet voor de olympische titel en deze ook mee naar huis namen (110 - 84 was de einduitslag). "Het was een eer en een genoegen voor u te werken. Het gaat u goed", zei de presentator vlak na zijn laatste klus.

NOS

Een half jaar geleden werd bekend dat Mart Smeets zijn carriere bij de NOS zou afsluiten met het basketbaltoernooi in Rio de Janeiro. Smeets kon al eerder met pensioen - hij is 69 jaar oud - maar bleef verbonden aan de omroep als freelancer. Ter gelegenheid van zijn afscheid werd er voor de basketbalfinale een compilatie van Mart door de jaren heen uitgezonden. Aan het eind van de uitzending verliep het dag zeggen een tikkeltje ongemakkelijk, bekijk het fragment hieronder.