Mark-Paul Gosselaar kennen we natuurlijk allemaal nog als Zack Morris uit Saved By The Bell, de serie waar begin jaren ‘90 zowat de hele schoolgaande jeugd van Nederland naar keek. Vanaf 29 januari is Mark-Paul te zien in The Passage, de nieuwe serie van FOX die als het aan de makers ligt een vele seizoenen durende klapper van een hitserie à la The Walking Dead gaat worden. In Londen stond Mark-Paul ons uitgebreid te woord over de serie.

Article continues after the ad

Klaargestoomd voor vechtscènes door de stuntcoördinator van John Wick

Ook toen de camera alweer uitstond vertelde deze Amerikaan van Hollandse komaf gewoon verder, vooral over hoe trots hij is dat hij in deze serie lekker veel actiescènes heeft. En om hem voor al dit stuntwerk klaar te stomen heeft Mark-Paul niet de minste persoon in de arm genomen: hij is namelijk maar wat blij dat ze bij Fox één van de stuntcoördinators van John Wick wisten te strikken om hem op al dat geknok voor te bereiden. “Ze vroegen mij wie ik als stuntcoördinator wilde, ik had de John Wick-films gezien dus ik zei ‘die gast wil ik’, en ik kreeg 'm nog ook. Hij leerde me veel jiujitsu, en ik vond het echt ontzettend vet om zoveel zelf te doen. Ik was aan het eind van de dag wel steeds bont en blauw maar ik was trots op al mijn schrammen en blauwe plekken. Mijn ‘battlescars’ noemde ik ze. Mijn vrouw vond het iets minder”.

 

Had Mark-Paul de boeken al gelezen?

Bij elke boekverfilming roepen acteurs en actrices altijd om het hardst dat ze dol zijn op de oorspronkelijke verhalen waar het op is gebaseerd. En dat is bij Mark-Paul niet anders, hij vertelt ook gek te zijn op de Passage-boeken van Justin Cronin. Maar hij is wel zo eerlijk om erbij te vertellen dat hij daar vooraf niet mee bekend was: “Ik had de boeken niet vooraf gelezen, maar nadat mijn honkbalserie Pitch helaas geen succes werd had 20th Century Fox wel aangegeven opnieuw met mij te willen werken. Ik vroeg toen aan mijn agent wat voor projecten ze bij Fox mee bezig waren met een man van rond de 40 in de hoofdrol, en die zei dat ze aan The Passage werkten. Toen ben ik die boeken gaan lezen en ik vond ze helemaal te gek”.

Over Saved by the Bell toen en nu:

Natuurlijk is het onmogelijk om het niet over Saved by the Bell te hebben, maar gelukkig vindt Mark-Paul dat niet erg. Hij vindt het leuk hoe de serie de tand des tijds doorstaan lijkt te hebben, alhoewel hij bij sommige scènes nu zijn twijfels heeft: “Mijn eigen kinderen kijken er nu naar, en hun klasgenootjes ook. Als ik die afleveringen nu terugkijk deden we best wel wat dingen die nu ongepast waren. Die aflevering nog herinneren dat Zack erachter komt dat hij gedeeltelijk native American is, en dat hij vervolgens ook nog met een indianentooi op rond gaat lopen? Dat zou nu echt niet meer kunnen”.

 

Waarom zagen we Mark-Paul weinig na Saved by the Bell?

Je zou denken dat Mark-Paul het gemakkelijk had nadat hij zo'n beroemdheid werd met zo'n hitserie. Maar het tegendeel blijkt het geval: “Ik had het lange tijd moeilijk met het vinden van een nieuwe rol, omdat ik zo geassocieerd werd met dat personage”. Hij had daar toen ook weinig tegen in te brengen, omdat tieneracteurs destijds vrijwel geen invloed hadden: “Als kindsterretje werd ik vroeger vaak afgekapt. Dat is nu heel erg veranderd, jonge acteurs hebben veel meer invloed, en dat vind ik een goede zaak”.

Voormalig tieneracteur acteert nu zelf met tienerster

Over jonge acteurs gesproken, de voormalige tieneracteur speelt in The Passage zelf met een dertienjarige actrice, zijn piepjonge tegenspeelster Saniyya Sidney. Probeert Mark-Paul als ervaren tienerster die zelf door schade en schande wijs is geworden zijn tegenspeelster te gidsen? “Nee, dat zou ik nooit doen, ik zou nooit iemand advies geven tenzij ze daar zelf om vragen. Ik geloof erin om zelf het goede voorbeeld te geven”.

The Passage is elke dinsdagavond om 21:00 uur te zien bij FOX. Vanavond is er zelfs een dubbele aflevering!