Afgelopen weekend hadden wij de eer te mogen babbelen met Luke Skywalker himself: Mark Hamill. We spraken 'm in Ierland. Hij was daar ter gelegenheid van de blu-ray release van The Last Jedi. In een bijzonder eerlijk interview vertelde hij onder meer over Star Wars-moeheid en zijn potentiële terugkeer in Episode IX.

More content below the advertising

Comeback

Hamill sluit een comeback van Luke namelijk niet uit. Na een vermoeiende eindstrijd wordt de jedimeester aan het eind van The Last Jedi één met The Force. Toch zijn geestverschijningen geen onbekend terrein in het Star Wars-universum. Zo hebben Frank Oz (Yoda) en Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) meermaals hun Jedi-tenue afgestoft. 

"Wat ze ook beslissen, ik vind het goed. Of ik er nou in zit, of niet", aldus de acteur. "Ze hebben in principe alles wat ze nodig hebben, de nieuwe cast is fantastisch. Ik weet niet wat er gaat gebeuren. Het is aan J.J. [Abrams] en Chris Terrio, die de film aan het schrijven zijn." Wel voegde Hamill daar aan toe: "Ik maak nog geen plannen."

'Te veel' Star Wars

Een eventuele rol zou er dus zomaar in kunnen zitten. Hamill liet nog doorschemeren dat Disney moet oppassen met Star Wars. "Er komt op een gegeven moment een punt waarop mensen er moe van zullen zijn", aldus de acteur. "Ze moeten geduld hebben. Onze films (Episode IV t/m VI red.) kwamen drie jaar na elkaar uit. In deze nieuwe trilogie is dat twee jaar. De Han Solo-film komt zelfs vijf maanden na de vorige uit!" 

"Ik zal Disney nooit vertellen wat ze moeten doen. Zij hebben het Marvel-universum en ze weten waar ze mee bezig zijn. Maar ze moeten oppassen dat ze niet te veel willen. Je moet niet langer blijven dan dat je welkom bent."

Star Wars-gekte

De acteur benadrukt daarnaast dat de gekte rondom Star Wars altijd zijn positieve en negatieve kanten heeft gehad. "Eén van de moeilijkste dingen is dat de merchandising en het verzamelaspect uitgegroeid zijn tot big business. Als je je handtekening op een poster zet, gaat de waarde daarvan omhoog", aldus Hamill. "Het nadeel is dat je opgejaagd wordt door dealers die je overal opwachten. Ik hou van de fans en zet graag krabbels, maar ik kan ze inmiddels niet meer onderscheiden van de dealers. En even later staat het alweer op E-Bay." 

Of Hamill er een oplossing voor heeft? Naar eigen zeggen biedt hij ze een selfie aan in plaats van een handtekening. "De echte fans zeggen dan ja, terwijl dealers liever willen dat ik hun poster signeer. Maar zoals ik al zei is dit maar één aspect van het geheel." Voor het overgrote deel is het volgens Hamill een 'fantastische ervaring' geweest.

The Last Jedi is vanaf 18 april te koop op Blu Ray en DVD. Het hele interview met Hamill is binnenkort te lezen in Veronica Magazine. 

More content below the advertising

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.