Verzoek ingediend tot versoepeling van de regels

Het zit de makers van de Nederlandse spektakelfilm Redbad niet mee; eerst wilde facebook de trailer van de film in de ban doen, en nu heeft de film een Kijkwijzer voor 16 jaar en ouder opgeplakt gekregen. Dit zou betekenen dat niemand van 15 jaar of jonger de film in de bioscoop mag zien. Hierop hebben de makers gevraagd om een versoepeling van de Kijkwijzerregels.

Bloedbad

De trailer beloofde al dat Redbad inderdaad een rood bad wordt, een bad van bloed welteverstaan. Na het zien van de film lijkt de kijkwijzercommissie tot dezelfde conclusie te zijn gekomen, getuige de kijkwijzer voor 16 jaar en ouder die het historische epos heeft gekregen. En daar zijn de producenten dus niet blij mee.

Verouderde regels

Producent Klaas de Jong en distributeur Splendid Film hebben te kennen gegeven dat zij vinden dat de Kijkwijzerregels moeten worden aangepast. Bij films voor 12 jaar en ouder mogen jongere kijkers gewoon mee naar binnen onder begeleiding van een volwassene. Bij films voor 16 jaar en ouder mag er echter niemand onder de 16 de zaal in: “De vraag luidt of die regels niet verouderd zijn en dienen te worden bijgesteld. Ouders weten het best wat hun kinderen wel en niet aankunnen”.

De makers van Redbad vinden dat jongeren onder de 16 jaar ook de film moeten kunnen zien, onder begeleiding van een volwassene: “Dezelfde regeling die nu ook voor de 12 jaar-keuring geldt, kinderen jonger dan 12 mogen onder begeleiding van een volwassene naar de film”.

Snel besluit

De Kijkwijzercommissie zal snel een besluit moeten nemen want de film verschijnt binnen twee weken al in de bioscopen. De landelijke première is op zaterdag 23 juni in Leeuwarden, daarna komen er op verschillende plaatsen voorvertoningen, onder meer op 26 juni in Eindhoven. Vanaf donderdag 28 juni is de film in het hele land te zien.

Redbad is een historisch epos van regisseur Roel Reiné (bekend van Michiel de Ruyter) met Gijs Naber als de Friese held Radboud, die het met hulp van de Vikingen opneemt tegen de christenen. Ook de Amerikaanse acteur Jonathan Banks, bekend als Mike Ehrmantraut uit Breaking Bad en Better Call Saul, heeft een grote rol in de film. Daarnaast zijn onder meer Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort en Derek de Lint in de film te zien.

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.