Succes of niet: Glass is volgens M. Night Shyamalan de laatste film uit de Unbreakable-reeks!

M. Night Shyamalan werd met The Sixth Sense (1999) in één keer een begrip, maar kletterde vervolgens keihard van zijn voetstuk. Na een paar miskleunen (The Lady In The Water, The Happening, After Earth) was zijn reputatie niet al te best meer. Dit veranderde met de superheldenhorror Split, een sneaky sequel op zijn superheldenfilm Unbreakable.

Deze week verschijnt de sequel op deze film, Glass, die het verhaal van Split en Unbreakable afrondt. Hoewel de film vóór het verschijnen al een kassucces lijkt te worden, is de kous daarmee af. M. Night Shyamalan is niet van plan om er een vierde deel achteraan te plakken. Dit meldt hij aan filmsite Vulture.
 

Article continues after the ad

 

Unbreakable, Split, Glass

Volgens Shyamalan had hij het Split-personage ‘The Horde’ (James McAvoy) eigenlijk al bedacht tijdens het schrijven van Unbreakable. Uiteindelijk schrapte hij dit personage, om het verhaal van de film te stroomlijnen. Volgens de regisseur zou nóg een figuur met superpowers maar afleiden van David Dunn’s (Bruce Willis) ontdekking dat hij onverwoestbaar was.

Unbreakable (2000) was een zeer aardige film, maar geen doorslaand succes. Shyamalan’s plan voor een sequel ging dus meteen de ijskast in, en het duurde tot de laatste minuten van Split (2016) voor we ontdekten dat deze films met elkaar verbonden waren. Het leek er op dat Shyamalan zijn mojo weer teruggevonden had!

Omdat Split het wél goed deed, een opbrengst van bijna 300 miljoen met een budget van amper 9 miljoen, mocht Shyamalan vrij snel de derde film maken: Glass.
 

 

Deze film, waarin de criminele mastermind Mr. Glass (Samuel L. Jackson) David Dunn en The Horde tot een gevecht probeert te dwingen, draait komende week in de bioscoop. Wat M. Night Shyamalan is het na Glass ook over en sluiten. ‘Eerlijk gezegd lijkt een sequel me niet zo interessant. Het is niet riskant; althans, ik vind het niet riskant genoeg. Daarnaast: als ik kijk naar de Marvel-films… Werken met al die effecten, ik ben er niet goed in. Ik weet écht niet hoe je dat soort films maakt!’

Naar eigen zeggen heeft Shyamalan om deze reden de rechten van bijna alle films in handen: ‘Voornamelijk om geen sequels te hoeven maken!’

Glass draait vanaf 17 januari in de bioscoop.