Star Wars-acteur Mark Hamill maakt er geen geheim van dat hij een fel tegenstander is van president Donald Trump. Op Twitter en ook in interviews steekt de man die bij meerdere generaties bekend is als de heldhaftige Luke Skywalker zijn politieke meningen niet onder stoelen of banken. In een podcast van dagblad The Washington Post gooide de Jedi-held er weer een stevige one-liner uit: “President Trump is nog slechter dan Darth Vader”.

Article continues after the ad

Hebben we het hier over dezelfde Darth?

Diezelfde Darth Vader die Luke’s hand heeft afgehakt? Diezelfde Sith Lord die de hele planeet Alderaan heeft opgeblazen? Diezelfde duistere schurk die Obi Wan Kenobi van kant maakte? Jawel, volgens Hamill is het een lieverdje vergeleken met de Oranje Mafkees in het Witte Huis.

 

Trots om met Vader vergeleken te worden

Hetzelfde geldt voor de vergelijking tussen Vader en voormalig vice-president Dick Cheney. Deze politicus, waarover binnenkort de biopic Vice verschijnt met een moddervette Christian Bale in de titelrol, was er destijds zowaar trots op dat hij vaak vergeleken werd met de Star Wars-schurk.

“Hij zag tenminste in wat hij fout deed”.

“Het schiet me echt in het verkeerde keelgat als mensen Trump of Dick Cheney vergelijken met Darth Vader, want uiteindelijk kwam Darth Vader tot inkeer”, zo legt de politiek betrokken acteur uit. “Hij zag in wat hij fout deed, dat zie ik Trump of Cheney nooit doen”.

SPOILER ALERT: Of Luke probeert hier de daden van zijn pa goed te praten, of hij heeft het echt helemaal gehad met de puinhopen van president Trump.