Zowel Mark Hamill als Carrie Fisher zullen toch wel te zien zijn in Star Wars: Episode IX. Dat heeft Lucasfilm bekend gemaakt. Vorig jaar liet producente Kathleen Kennedy weten dat Star Wars Episode VIII: The Last Jedi de laatste film zou worden waarin de eind 2016 overleden Fisher te zien zou zijn  als Leia Organa. Regisseur J.J. Abrams gaat nu echter niet eerder gebruikte Leia-scènes die gefilmd waren voor Star Wars Episode VII: The Force Awakens in de nieuwe film verwerken.

Article continues after the ad

Helemaal weg van Carrie Fisher

 “We waren helemaal weg van Carrie Fisher”, aldus Abrams in een persbericht. “We konden geen mogelijkheid vinden om een bevredigende conclusie te vinden voor de Skywalker-saga zonder haar. We zouden nooit iemand anders voor de rol casten, of haar als een CGI-personage gebruiken. Met de steun en zegen van haar dochter Billie hebben we een manier gevonden om haar nalatenschap te eren en Leia een rol in Episode IX te geven met behulp van niet eerder gebruik materiaal dat we gefilmd hebben voor Episode VII.”

Luke als geestverschijning?

Ook Mark Hamill zal wederom te zien zijn als Leia's broer Luke Skywalker, ondanks dat hij [SPOILER!] aan het eind van the Last Jedi doodging. Het gevecht-op-afstand met zijn neefje Kylo Ren bleek teveel van de oude Jedi gevraagd te hebben. Vermoedelijk keert hij terug als geestverschijning die Rey goede raad komt geven, net zoals Sir Alec Guiness als een spook-versie van Obi Wan Kenobi ook Luke bijstond in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.

General Connix?

Lucasfilm heeft in hetzelfde persbericht ook laten weten dat de opnames voor Star Wars Episode IX al 01 augustus al van start gaan in Londen. Ook is nu de hele cast bekendgemaakt. Natuurlijk zien we hoofdrolspelers Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), John Boyega (Finn) en Oscar Isaac (Poe Dameron) weer terug. Ook Lupita Nyong’o (Maz Kanata), Domhnall Gleeson (Hux), Kelly Marie Tran (Rose Tico), Joonas Suotamo (Chewbacca), Anthony Daniels (C3PO) en Billie Lourd (Lieutenant Connix) zijn weer van de partij. Die laatste had in de laatste twee films een klein rolletje, dus vermoedelijk wordt haar personage nu een stuk belangrijker. Ook niet onbelangrijk: Lourd is de dochter van Carrie Fisher. In The Force Awakens en The Last Jedi werkte zij als luitenant onder generaal Leia Organa, dus misschien dat zij nu in haar moeders plaats de Rebellen gaat aanvoeren in Episode IX.

Lando!

Nieuwe aanwinsten zijn Naomi Ackie en Richard E. Grant die nog onbekende rollen gaan spelen. Zoals al eerder vermeld zal Keri Russell ook te zien zijn in een belangrijke rol, en jawel, nu is het officieel: Billy Dee Williams keert terug als Lando Calrissian! Dat vraagt om een vreugdedansje:

Geen Captain Phasma

Opvallende afwezige in het rijtje is natuurlijk Gwendoline Christie. Ook al wist haar Captain Phasma in de laatste twee films volop te blinken, echt uitblinken kwam er maar niet van. En dat terwijl er zoveel in dit personage leek te zitten. Niet dus. Ook Benicio Del Toro keert niet terug als de gluiperige DJ, en geen Andy Serkis betekent dus dat we niks meer te weten komen over Snoke, ook niet in flashbacks.

Taaa ta, tatataTaaaa ta

Star Wars: Episode IX zal in december 2019 overal in de bioscopen te zien zijn. De muziek komt natuurlijk weer van John Williams. Dus daar gaan we straks nog één keer met zijn allen: Taaa ta, tatataTaaaa ta, tatataTaaata, tataTata...