Mark Hamill én Carrie Fisher te zien in laatste deel

Zowel Mark Hamill als Carrie Fisher zullen toch wel te zien zijn in Star Wars: Episode IX. Dat heeft Lucasfilm bekend gemaakt. Vorig jaar liet producente Kathleen Kennedy weten dat Star Wars Episode VIII: The Last Jedi de laatste film zou worden waarin de eind 2016 overleden Fisher te zien zou zijn  als Leia Organa. Regisseur J.J. Abrams gaat nu echter niet eerder gebruikte Leia-scènes die gefilmd waren voor Star Wars Episode VII: The Force Awakens in de nieuwe film verwerken.

More content below the advertising

Helemaal weg van Carrie Fisher

 “We waren helemaal weg van Carrie Fisher”, aldus Abrams in een persbericht. “We konden geen mogelijkheid vinden om een bevredigende conclusie te vinden voor de Skywalker-saga zonder haar. We zouden nooit iemand anders voor de rol casten, of haar als een CGI-personage gebruiken. Met de steun en zegen van haar dochter Billie hebben we een manier gevonden om haar nalatenschap te eren en Leia een rol in Episode IX te geven met behulp van niet eerder gebruik materiaal dat we gefilmd hebben voor Episode VII.”

Luke als geestverschijning?

Ook Mark Hamill zal wederom te zien zijn als Leia's broer Luke Skywalker, ondanks dat hij [SPOILER!] aan het eind van the Last Jedi doodging. Het gevecht-op-afstand met zijn neefje Kylo Ren bleek teveel van de oude Jedi gevraagd te hebben. Vermoedelijk keert hij terug als geestverschijning die Rey goede raad komt geven, net zoals Sir Alec Guiness als een spook-versie van Obi Wan Kenobi ook Luke bijstond in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.

General Connix?

Lucasfilm heeft in hetzelfde persbericht ook laten weten dat de opnames voor Star Wars Episode IX al 01 augustus al van start gaan in Londen. Ook is nu de hele cast bekendgemaakt. Natuurlijk zien we hoofdrolspelers Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), John Boyega (Finn) en Oscar Isaac (Poe Dameron) weer terug. Ook Lupita Nyong’o (Maz Kanata), Domhnall Gleeson (Hux), Kelly Marie Tran (Rose Tico), Joonas Suotamo (Chewbacca), Anthony Daniels (C3PO) en Billie Lourd (Lieutenant Connix) zijn weer van de partij. Die laatste had in de laatste twee films een klein rolletje, dus vermoedelijk wordt haar personage nu een stuk belangrijker. Ook niet onbelangrijk: Lourd is de dochter van Carrie Fisher. In The Force Awakens en The Last Jedi werkte zij als luitenant onder generaal Leia Organa, dus misschien dat zij nu in haar moeders plaats de Rebellen gaat aanvoeren in Episode IX.

Lando!

Nieuwe aanwinsten zijn Naomi Ackie en Richard E. Grant die nog onbekende rollen gaan spelen. Zoals al eerder vermeld zal Keri Russell ook te zien zijn in een belangrijke rol, en jawel, nu is het officieel: Billy Dee Williams keert terug als Lando Calrissian! Dat vraagt om een vreugdedansje:

Geen Captain Phasma

Opvallende afwezige in het rijtje is natuurlijk Gwendoline Christie. Ook al wist haar Captain Phasma in de laatste twee films volop te blinken, echt uitblinken kwam er maar niet van. En dat terwijl er zoveel in dit personage leek te zitten. Niet dus. Ook Benicio Del Toro keert niet terug als de gluiperige DJ, en geen Andy Serkis betekent dus dat we niks meer te weten komen over Snoke, ook niet in flashbacks.

Taaa ta, tatataTaaaa ta

Star Wars: Episode IX zal in december 2019 overal in de bioscopen te zien zijn. De muziek komt natuurlijk weer van John Williams. Dus daar gaan we straks nog één keer met zijn allen: Taaa ta, tatataTaaaa ta, tatataTaaata, tataTata...

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.