Jack Nicholson in The Shining 1980

Ook de komende maand moeten we noodgedwongen doorbrengen in isolatie. Troost je met de gedachte dat je niet de eerste bent die dit overkomt. Wij zetten de beste films op een rijtje waarin de hoofdrolspelers ook werden afgesloten van de buitenwereld!

9. Tangled (2010)

In deze Disney-bewerking van het sprookje Raponsje wordt een jonge prinses met bijzondere krachten jarenlang gevangen gehouden in een hoge toren. Opvallend genoeg is zij de troonopvolgster van het koninkrijk… Corona! Yep, een film over isolatie die zich afspeelt in een land dat dezelfde naam draagt als het virus dat de hele wereld momenteel in zijn greep houdt. Geen wonder dat Tangled weer helemaal in de belangstelling staat nu de bizarre link is ontdekt tussen deze animatiefilm en de coronacrisis.


8. Buried (2010)

Denk je dat de muren nu al op je afkomen? Dan kun je Buried maar beter skippen! Hierin speelt Ryan ‘Deadpool’ Reynolds een vrachtwagenchauffeur die levend wordt begraven in Irak. Wat volgt is een even intense als claustrofobische thriller die zich voornamelijk tussen zes plankjes afspeelt. Zo’n oneman-show valt of staat natuurlijk met de hoofdrolspeler, maar gelukkig levert Reynolds hier een van de beste films uit zijn carrière af!

Article continues after the ad

 

7. Home Alone (1990)

Deze kerstklassieker is misschien niet de meest realistische film over isolatie, maar we moeten hem toch even genoemd hebben. Al is het maar vanwege de titel! In deze onweerstaanbare familiefilm heeft Kevin (Macaulay Culkin) het hele huis voor zichzelf als zijn familie hem vergeet mee te nemen op vakantie. Maar aan het feest komt een abrupt eind wanneer twee inbrekers aan de poort rammelen… Vorig jaar onthulde Disney+ dat er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van Home Alone!


6. Moon (2006)

Dat sciencefictionfilms niet altijd flitsende lichtzwaardduels en bloeddorstige aliens nodig hebben om te blijven boeien, bewijst Moon wel. In dit moderne meesterwerkje speelt Sam Rockwell een astronaut die jarenlang alleen op de maan verbleef om een waardevolle grondstof te oogsten. Maar wanneer zijn missie ten einde is, blijkt terugkeren naar de aarde makkelijker gezegd dan gedaan…


5. Room (2015)

Joy wordt samen met haar vijfjarige zoontje Jack jarenlang tegen haar wil vastgehouden in een piepklein kamertje door een gewelddadige verkrachter. Maar wanneer het duo eindelijk weet te ontsnappen, blijkt pas welke sporen de nachtmerrie in isolatie heeft achtergelaten. Om zich voor te bereiden op deze rol, sloot Brie Larson (Captain Marvel) zichzelf een maand lang helemaal af van de buitenwereld. Gelukkig werden haar inspanningen beloond: Larson won onder meer een Oscar én een Golden Globe voor haar aangrijpende hoofdrol!


4. The Martian (2015)

Ook in The Martian dreigt een retourtje ruimte te veranderen in een enkele reis. Deze keer is het Matt Damon die de pineut is. Hij speelt een astronaut die door zijn collega’s voor dood wordt achtergelaten na een mislukte missie op Mars. Wanneer hij ontwaakt, zal hij alles op alles moeten zetten om te overleven op de rode planeet. Damons indrukwekkende hoofdrol leverde hem niet alleen een Oscar-nominatie op, maar ook een vermelding in ons overzicht van zijn beste rollen!


3. [REC] (2007)

In deze Spaanse horrorfilm gaat een compleet appartementencomplex in quarantaine na een mysterieuze virusuitbraak. Tot overmaat van ramp verandert iedereen die besmet wordt in een moordlustige zombie. Een regionale televisieploeg legt de gruwelen van binnenuit vast! Eerder riepen we deze adembenemende achtbaanrit nog uit tot een van de beste horrorfilms van deze eeuw. Een jaar later volgde de even onvermijdelijke als overbodige Amerikaanse remake met de veelzeggende titel… Quarantaine!


2. Cast Away (2000)

Robinson Crusoe is misschien wel het beroemdste verhaal over isolatie. Begin deze eeuw maakte Robert Zemeckis (Back to the Future) een moderne update van deze literaire klassieker. In Cast Away speelt Tom Hanks een succesvolle zakenman die na een vliegtuigongeluk strandt op een onbewoond eiland. Om de eenzaamheid te verdrijven, sluit hij vriendschap met een volleybal genaamd Wilson. Fun fact: een van de drie volleyballen die werd gebruikt in Cast Away werd op een filmveiling verkocht voor niet minder dan 18.400 dollar!


1. The Shining (1980)

Er zijn natuurlijk meer Stephen King-verfilmingen waarin de hoofdpersoon afgesloten raakt van de buitenwereld. Denk bijvoorbeeld maar aan titels als Misery en Gerald’s Game. Maar niet één van zijn films is zo beklemmend als The Shining. Hierin overwintert de schrijver Jack Torrance samen met zijn gezin in een afgelegen hotel in de Rocky Mountains. Maar ver van de bewoonde wereld, verandert Jack steeds meer in een moordzuchtige maniak. Dankzij de huiveringwekkende hoofdrol van Jack Nicholson en de stijlvolle regie van Stanley Kubrick, staat The Shining inmiddels bekend als een van de beste Stephen King-verfilmingen aller tijden!