Lilly Wachowski vertelt in een filmpje van Netflix Film Club over haar werk aan de Matrix-films. Lily regisseerde de filmreeks samen met haar zus Lana. Lily biecht nu op dat de films stiekem al een aantal metaforen voor transseksualiteit bevatten.

Switch uit The Matrix is genderfluïde

21 jaar nadat The Matrix uitkwam, blikt regisseur Lilly Wachowski terug op de film. Daarbij bespreekt ze ook de verwijzingen naar transseksualiteit. Het gaat dan specifiek om haar visie op het personage Switch. Volgens Lily is het personage Switch, gespeeld door Belinda McClory, genderfluïde. Zo is Switch een man in de schijnbare realiteit en een vrouw in de wereld van de Matrix.

'Die films hebben mijn leven gered'

Lily en Lana Wachowski maakten na de release van de Matrix-films bekend transgendervrouwen te zijn. Fans meenden al vaal langer metaforen voor transseksualiteit te hebben gezien in de films. Lily lijkt echter blij dat het nu pas voor meer mensen duidelijk is: "Ik ben blij dat bekend is geworden dat dit de oorspronkelijke bedoeling was. De wereld was er destijds nog niet helemaal klaar voor." De reacties van andere transgenderpersonen zijn gelukkig in ieder geval positief: "Sommigen komen naar me toe en zeggen: 'Die films hebben mijn leven gered'", aldus Lily.

Article continues after the ad

The Matrix 4 van Lana Wachowski

Lana Wachowski staat aan het roer van de aankomende opvolger: The Matrix 4. Zij zette eerder nog heel San Francisco op zijn kop tijdens de opnames! Helaas moest al snel daarna de productie gestopt worden vanwege het coronavirus. Het verdrietige resultaat is dat de releasedatum van The Matrix 4 flink werd uitgesteld