Neil Armstrong was de eerste man op de maan, maar Ryan Gosling was zeker niet de eerste acteur in space! Dit zijn de allerbeste ruimtevaartfilms.

First Man, de film over de ruimtereis van Neil Armstrong en Buzz Aldrin, is nu te zien in de bioscoop. Ryan Gosling speelt Neil Armstrong, de man die in 1969 als eerste mens op de maan liep (spoiler alert).

De voor bijna iedereen onbereikbare ruimte spreekt enorm tot de verbeelding… Deze space-films zou je absoluut eens moeten checken!

Silent Running

1972

Als de aarde zo goed als onbewoonbaar is, worden de resterende planten en bomen in speciale ruimteschepen geladen en in de ruimte bewaard. Plantendeskundige Freeman Lowell (Bruce Dern) is verantwoordelijk voor de laatste flora in het heelal!

Hoe serieus hij deze taak neemt, wordt duidelijk als hij de opdracht krijgt om de bomen in de ruimte te dumpen… Hij vermoordt zijn crew, en leeft als ruimtekluizenaar, met alleen een paar robotjes als gezelschap.

Silent Running is inderdaad geen... vrolijk verhaal, maar zet de gekmakende grootsheid van het heelal sprekend neer. Niet in de laatste plaats door het prima werk van regisseur Douglas Trumbull, die ook betrokken was bij 2001: A Space Odyssey, Close Encounters Of The Third Kind en Blade Runner.

The Martian

2015

Matt Damon speelt in The Martian óók een plantendeskundige. Zijn kennis van biologie houdt hem in leven als zijn ruimtemissie naar Mars tragisch eindigt. Mark Watney blijft per ongeluk achter op de rode planeet, terwijl zijn crew denkt dat hij dood is.

Hij weet op Mars voedsel te verbouwen, en MacGyvert zelf een zender in elkaar. Komt de redding nog op tijd voor de eenzame bewoner van Mars?

The Right Stuff

1983

Tegenwoordig worden er zo vaak ruimteraketten gelanceerd, dat je deze gebeurtenissen haast voor lief neemt. De eerste stappen richting de ruimte waren echter bizar penibel. The Right Stuff toont de testpiloten die hun leven waagden om als eerste (Amerikanen) de ruimte te bereiken.

Door de ‘Space Race’ met de Sovjet-Unie werden de testpiloten nationale helden. Hierdoor steeg de toch al enorme druk (één foutje en je bent er geweest!) tot bijna ondraaglijke hoogte…

Hoewel The Right Stuff geen kassucces was won hij vier Oscars, en wordt de film tegenwoordig gezien als een klassieker.

Apollo 13

1995

Een lekke band is al vervelend, kun je nagaan hoe zuur een defect ruimteschip is! De crew van de Apollo 13 wilde in de voetsporen van Neil Armstrong treden, maar haalde de maan niet…

Door een ontplofte waterstoftank raakte het ruimteschip zwaar beschadigd, waarna de crew met veel kunst- en vliegwerk naar de aarde terugkeerde. 

Apollo 13 is een mooi verhaal (en technisch bijna helemaal correct!), en maakt duidelijk hoe gestoord het eigenlijk is om in een groot blik door een oneindig vacuüm te vliegen. En... wat mensen voor elkaar kunnen boksen als ze onder enorme druk staan!

2001: A Space Odyssey

1968

2001 overstijgt de ruimtevaart, en vraagt de kijker wat de combinatie van mens en techniek betekent; of de mensheid een rol speelt tussen de sterren (en welke dan?). Net als echte astronauten beweegt de ultieme nieuwsgierigheid 2001 voort, richting het onbekende...

2001 is een wat filosofische sciencefictionfilm, dus op zich hadden de beelden van de ruimtevaart niet heel nauwkeurig hoeven zijn. Omdat het een film is van opperperfectionist Stanley Kubrick is, zijn ze dat natuurlijk wel!

Space Jam

1996

Space. Jam.

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.