Neil Armstrong was de eerste man op de maan, maar Ryan Gosling was zeker niet de eerste acteur in space! Dit zijn de allerbeste ruimtevaartfilms.

First Man, de film over de ruimtereis van Neil Armstrong en Buzz Aldrin, is nu te zien in de bioscoop. Ryan Gosling speelt Neil Armstrong, de man die in 1969 als eerste mens op de maan liep (spoiler alert).

De voor bijna iedereen onbereikbare ruimte spreekt enorm tot de verbeelding… Deze space-films zou je absoluut eens moeten checken!

Silent Running

1972

Als de aarde zo goed als onbewoonbaar is, worden de resterende planten en bomen in speciale ruimteschepen geladen en in de ruimte bewaard. Plantendeskundige Freeman Lowell (Bruce Dern) is verantwoordelijk voor de laatste flora in het heelal!

Hoe serieus hij deze taak neemt, wordt duidelijk als hij de opdracht krijgt om de bomen in de ruimte te dumpen… Hij vermoordt zijn crew, en leeft als ruimtekluizenaar, met alleen een paar robotjes als gezelschap.

Silent Running is inderdaad geen... vrolijk verhaal, maar zet de gekmakende grootsheid van het heelal sprekend neer. Niet in de laatste plaats door het prima werk van regisseur Douglas Trumbull, die ook betrokken was bij 2001: A Space Odyssey, Close Encounters Of The Third Kind en Blade Runner.

The Martian

2015

Matt Damon speelt in The Martian óók een plantendeskundige. Zijn kennis van biologie houdt hem in leven als zijn ruimtemissie naar Mars tragisch eindigt. Mark Watney blijft per ongeluk achter op de rode planeet, terwijl zijn crew denkt dat hij dood is.

Hij weet op Mars voedsel te verbouwen, en MacGyvert zelf een zender in elkaar. Komt de redding nog op tijd voor de eenzame bewoner van Mars?

The Right Stuff

1983

Tegenwoordig worden er zo vaak ruimteraketten gelanceerd, dat je deze gebeurtenissen haast voor lief neemt. De eerste stappen richting de ruimte waren echter bizar penibel. The Right Stuff toont de testpiloten die hun leven waagden om als eerste (Amerikanen) de ruimte te bereiken.

Door de ‘Space Race’ met de Sovjet-Unie werden de testpiloten nationale helden. Hierdoor steeg de toch al enorme druk (één foutje en je bent er geweest!) tot bijna ondraaglijke hoogte…

Hoewel The Right Stuff geen kassucces was won hij vier Oscars, en wordt de film tegenwoordig gezien als een klassieker.

Apollo 13

1995

Een lekke band is al vervelend, kun je nagaan hoe zuur een defect ruimteschip is! De crew van de Apollo 13 wilde in de voetsporen van Neil Armstrong treden, maar haalde de maan niet…

Door een ontplofte waterstoftank raakte het ruimteschip zwaar beschadigd, waarna de crew met veel kunst- en vliegwerk naar de aarde terugkeerde. 

Apollo 13 is een mooi verhaal (en technisch bijna helemaal correct!), en maakt duidelijk hoe gestoord het eigenlijk is om in een groot blik door een oneindig vacuüm te vliegen. En... wat mensen voor elkaar kunnen boksen als ze onder enorme druk staan!

2001: A Space Odyssey

1968

2001 overstijgt de ruimtevaart, en vraagt de kijker wat de combinatie van mens en techniek betekent; of de mensheid een rol speelt tussen de sterren (en welke dan?). Net als echte astronauten beweegt de ultieme nieuwsgierigheid 2001 voort, richting het onbekende...

2001 is een wat filosofische sciencefictionfilm, dus op zich hadden de beelden van de ruimtevaart niet heel nauwkeurig hoeven zijn. Omdat het een film is van opperperfectionist Stanley Kubrick is, zijn ze dat natuurlijk wel!

Space Jam

1996

Space. Jam.

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.