Een mooie dag in het leven van regisseuse Mijke de Jong! Haar film Layla M. maakt namelijk kans op een Oscar, zo maakte EYE vandaag bekend.

Article continues after the ad

Layla M. werd uit acht aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. De film vertelt over een achttienjarig moslimmeisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie. Het coming of age-drama trok in de Nederlandse bioscopen volle zalen.

Gouden kalveren

De film, met in de hoofdrollen Nora el Koussour en Ilias Addab, ging in september 2016 in première tijdens het Toronto International Film Festival. Daarna werd Layla M. geselecteerd voor talrijke festivals over de hele wereld. Tijdens het komende Gouden Kalveren Gala is Layla M. een van de grootste kanshebbers met vier nominaties voor onder meer beste film en beste scenario.

Uitreiking

Eind januari wordt duidelijk of Layla M. de voorselectie overleeft en tot de vijf Oscar-genomineerden behoort. De uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld vindt plaats op 4 maart.