Chantal Janzen bij het afscheid van Igone de Jongh, Het Nationale Ballet

RTL-ster Chantal Janzen is tegenwoordig al blijf als ze met één van haar programma's meer dan 300.000 kijkers haalt. Volgens haar ligt de kijkcijferlat tegenwoordig wat lager dan een paar jaar geleden.

Article continues after the ad

De presentatrice, die recent weer eens haar zangkunsten bewees in DWDD, zegt in gesprek met NU.nl dat lagere kijkcijfers haar zelfs een bepaald soort rust geven.

Minder kijkers

Volgens Chantal kun je er tegenwoordig niet zomaar meer vanuit gaan dat een tv-programma ook daadwerkelijk gaat scoren. "Je moet vaak al blij zijn met zo'n 700.000 kijkers. Er valt geen pijl te trekken op de kijkersaantallen."

Miljoenenpubliek

De tijd dat grote studioprogramma's een miljoenenpubliek trokken, is voorbij - dat realiseert Chantal zich maar al te goed. "Drie of vier jaar geleden was je echt pas tevreden als je een miljoen kijkers bereikte. Die lat ligt nu lager en dat heeft natuurlijk nadelen voor de televisiewereld, maar het zorgt ook voor een bepaalde rust. Je bent nu vaak al blij als je niet op de 300.000 kijkers zit. Je stelt je verwachtingspatroon bij.

Ongeloofwaardige collega's

De presentatrice, die met haar 1,4 miljoen insta-volgers véél meer is dan alleen een tv-fenomeen, gelooft het alleen niet wanneer collega's met lage kijkcijfers zeggen dat het hen toch niet om die cijfers ging. Uhu, sure. "Ik vind dat ongeloofwaardig. Je stopt je hele ziel en zaligheid in zo'n programma. Voor Chantal Komt Werken maak ik soms draaidagen van zestien uur. Dat doe ik echt niet alleen voor mijn moeder die kijkt. Je wil toch dat zoveel mogelijk mensen het zien."