La Casa de Papel is een van de populairste shows op Netflix en het vierde seizoen eindigde met een geweldige cliffhanger. Verschijnt er een vijfde seizoen over de bankrovers met de rode overalls en hun creepy Dalí-maskers, en zo ja, wanneer? We zetten alle info even voor je op een rijtje!

Aan het einde van La Casa de Papel seizoen 4 (of seizoen 2, deel 2; het is maar hoe je het bekijkt) zijn Tokyo, Denver, Rio en de rest van de bende nog steeds omsingeld door de politie, in de Bank van Spanje. Een vervolgseizoen is dus een vanzelfsprekendheid, maar hoe staat het daar precies mee? Dit hebben we kunnen vinden!

La Casa de Papel seizoen 5: releasedate

Officieel is het La Casa de Papel seizoen 5 nog niet bevestigd door Netflix, maar een vervolg is eigenlijk al een zekerheid. Volgens de Spaanse televisiegids FormulaTV staat seizoen 6 zelfs al in de steigers. La Casa de Papel-bedenker Alex Pina heeft wel onofficieel gezegd dat het seizoen 5 eraan komt, maar wilde verder helemaal niets kwijt: "Anders gooit Netflix een bom op mijn huis!"

De opnames van de vijfde reeks stonden eigenlijk gepland voor begin 2020, maar ze zijn nog niet begonnen. Spanje werd zwaar getroffen door het coronavirus, en hoewel de pre-productie van La Casa de Papel seizoen 5 gestart is, zal het volgens de Financial Times "nog een paar maanden duren voor er gefilmd kan worden."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Quarantine mood

Een bericht gedeeld door Úrsula Corberó 🐣 (@ursulolita) op

Het derde en vierde seizoen van La Casa de Papel werden achter elkaar opgenomen vanaf oktober 2018 tot aan augustus 2019. Het derde seizoen stond daarna vanaf juli 2019 online, terwijl het vierde in april 2020 volgde. Op basis hiervan kunnen we een redelijke inschatting maken, maar neem het dus met een korreltje zout!

De opnames voor La Casa de Papel seizoen 5 (en waarschijnlijk 6) staan momenteel gepland voor november 2020. Als er in de tussentijd geen gekke dingen gebeuren (je weet het maar nooit in rampjaar 2020), dan zou het zomaar april of mei 2021 kunnen worden. La Casa de Papel lijkt dus een beetje tussen alle coronavertraging door te fietsen.

Recap: La Casa de Papel seizoen 4

Nadat Lissabon het hele vierde seizoen in handen van de politie was, zetten de Professor en Marseille een gedurfd ontsnappingsplan in werking. Lissabon eindigt in de Bank van Spanje, waardoor de bende weer compleet is. Bíjna compleet moeten we zeggen, want de overenthousiaste beveiliger Gandía schoot de hulpeloze Nairobi (Alba Flores) door haar hoofd in de schokkendste scène van La Casa de Papel tot nu toe.

Terwijl de Professor nog aan het bijkomen is van de geslaagde reddingsactie om Lissabon te bevrijden, wordt hij gevonden door de geflipte rechercheur Alice Sierra (Najwa Nimri, ook bekend uit Vis A Vis).

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#xlsemanal @pedrowalter #lcdp3.... LCDP

Een bericht gedeeld door Najwa Nimri (@najwanimri) op

 

In La Casa de Papel seizoen 4 vochten de bankrovers elkaar bijna continu de tent uit. De relatie tussen Tokyo en Rio stond op springen, nadat Rio zwaar gemarteld werd door de politie. Om zijn trauma’s te verlichten sprak hij veel met Stockholm (Esther Acebo), maar daardoor dacht Denver weer dat Rio achter zijn vriendin aan zat! De gepasseerde controlefreak Palermo liet ondertussen de gestoorde killer Gandía vrij die het team ongelooflijk veel problemen bezorgde. Palermo vond achteraf dat hij niet zo slim bezig was geweest, en maakte het goed met Helsinki die eerder erg gekwetst was na een onenightstand.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

MAÑANA 🔥 #LCDP4 TOMORROW 🔥 #LCDP4

Een bericht gedeeld door Úrsula Corberó 🐣 (@ursulolita) op

 

De vervelende Artúro (Enrique Arce) maakte ondertussen gebruik van de gijzeling door zijn medegijzelaars te drogeren én te bepotelen! Alleen Manila (Belén Cuesta), een nieuw lid van de bende die undercover tussen de gijzelaars zat, wist Artúro's plannen om in opstand te voorkomen; zij joeg een (welverdiende!) kogel in zijn been!

Oh ja, en dan waren er natuurlijk nog 1.000 politieagenten die La Resistencia omsingelden… Het team is zwaar gehavend, maar de neuzen staan gelukkig weer dezelfde kant op!

Het verhaal van La Casa de Papel seizoen 5

Dat de Professor moet ontsnappen aan Sierra is evident: zonder zijn leiding is de bankoverval gedoemd te mislukken. Mogelijk speelt Marseille hierin een rol, maar het zou ook helemaal anders kunnen gaan.

De politie vroeg Alice Sierra om de schuld op zich te nemen voor het martelen van Rio, maar ze besloot juist te vertellen dat alle hotemetoten van de politie achter deze misdaad zaten! Sierra’s carrière is voorbij (en de gevangenis dreigt!) Dus mogelijk… wil ze zich juist aansluiten bij La Resistencia? Sierra heeft een kind op komst, kan nergens heen én zint op wraak op het Ministerie van Justitie. Gooit ze dat allemaal weg om de Professor dwars te zitten?

Er is nog weinig bekend over het verhaal van La Casa de Papel seizoen 5, maar aan de hand van deze gebeurtenissen kunnen we al lekker veel speculeren! Bovendien staat in de aftiteling van seizoen 4 mogelijk een dikke hint naar het nieuwe seizoen! De aftiteling eindigt met een versie van Bella Ciao die wordt gezongen door... de actrice die Alice Sierra (Najwa Nimri)! Dat kán bijna geen toeval zijn, toch?
 

Denver en Stockholm kunnen ondertussen weer door een deur, maar de relatie tussen Tokyo en Rio is nog erg onzeker. Tokyo verliet Rio in seizoen 3 vanwege heftige bindingsangst, leek toch weer verliefd op hem, maar flirtte openlijk met Denver. Hopelijk kunnen ze het weer bijleggen, maar met een dode Nairobi en de omsingeling van de bank hebben ze wel meer dingen aan hun hoofd!

La Casa de Papel-bedenker Alex Pina heeft in verschillende interviews aangegeven dat hij met de serie graag eens een uitstapje zou maken naar een ander land; waarschijnlijk ergens in Zuid-Amerika. Alleen dat geldt nog niet voor het komende seizoen. Itziar Ituño gaf aan dat de huidige kraak in de Bank van Spanje in seizoen 5 eindigt. Mogelijk gaat La Resistencia in seizoen 6 internationaal óf  verschijnen er daarna een paar spin-offs?

Terugkerende castleden in La Casa de Papel seizoen 5

Netflix heeft nog geen officiële castlijst voor La Casa de Papel seizoen 5 vrijgegeven. We gaan er gewoon vanuit dat Tokyo (Úrsula Corberó), De Professor (Álvaro Morte), Lissabon (Itziar Ituño), Denver (Jaime Lorente), Rio (Miguel Herrán), Helsinki (Darko Peric), Marseille (Luka Peros), Stockholm (Esther Acebo), Palermo (Rodrigo de la Serna), Manila (Bélen Cuesta) én de doodvervelende Artúro (Enrique Arce). Najwa Nimri is ongetwijfeld te zien als oud-rechercheur Alice Sierra, maar of dat als vijand of bondgenoot is, is nog onduidelijk.

In principe keren alle bekende gezichten dus terug, maar Nairobi (Alba Flores) is wel een twijfelgeval. Nairobi werd doodgeschoten en kreeg zelfs een soort uitvaart, dus haar zien we in elk geval niet meer in levenden lijve.

Betekent dit dat Nairobi helemaal uit La Casa de Papel verdwijnt? Niet per se: Berlin (Pedro Alonso) kwam aan het einde van seizoen 2 om het leven, en hij is nog stééds een vaste kracht in de serie door een groot aantal flashbacks. Nairobi-fans, en dat zijn er best veel, hoeven dus niet helemáál te wanhopen. Aan de andere kant vertelde Alba Flores in de docu La Casa de Papel: El Fenómeno dat ze "niets in het vooruitzicht heeft, en wel toe is aan een beetje rust". We rekenen ons dus nog niet rijk!

Berlin zelf keert mogelijk ook terug, hoewel zijn verhaallijn na de flashbacks van de verliefde Palermo grotendeels uitgespeeld lijkt... We durven er geen geld op te zetten!

Het succes van La Casa de Papel bij Netflix

La Casa de Papel vertelt het verhaal van een groep criminelen, die onder de leiding van de briljante Professor Spaanse geldinstituten overvallen. Om rijk te worden, natuurlijk, maar óók om het gewone volk te inspireren om zich te verzetten tegen economische uitbuiting. Dat klinkt enorm politiek, maar de nadruk van de show ligt op de overvallers en hun tragische (soms bizarre!) levens.

De show verscheen eerst op de Spaanse zender Antena 3, maar werd daar na twee seizoenen stopgezet. La Casa de Papel was best geliefd, maar wist in Spanje geen records te breken. Dit veranderde toen Netflix de serie kocht. De show werd de best bekeken niet-Engelstalige show op het streamingplatform ooit!

Niet zo gek: het tempo ligt hoog, de personages zijn allemaal interessant, de show is sexy, spectaculair, cool en heeft al aardig wat iconische beelden opgeleverd (de rode overalls en Dalí-maskers!). Daarnaast speelt de Spaanse taal ook een rol: na het Mandarijn-Chinees is dat de meest gesproken taal ter wereld. In Zuid-Amerika zijn veel mensen helemaal loco van La Casa de Papel. De serie is niet altijd even geloofwaardig, maar in dit geval nemen we dat voor lief. De makers van de show probeerden de populariteit van de misdaadserie te verklaren in een documentaire: La Casa de Papel: El Fenómeno. Mocht je 'm nog niet gezien hebben op Netflix: het is een behoorlijke aanrader!

Fans wachten op méér La Casa de Papel

La Casa de Papel keert op zijn vroegst terug in het voorjaar van 2021. Het duurt dus nog even, maar zoals gezegd lijkt het coronavirus in elk geval niet voor extra vertraging te zorgen. Wist je trouwens dat actrice Itziar Ituño zelf COVID-19 opliep? Hopelijk blijft de rest van de cast gezond, want hoe eerder de serie terugkeert hoe beter!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aupa danoi!! Ofiziala da, bariku arratsaldetik sintomekaz nabil (sukarra ta eztul lehorra) eta gaur iritsi jaku azterneta epidemiologikoaren konfirmaziñoa. Koronabirusa da. Nire kasuan arina da ta ondo nago baina oso oso kutsakorra eta super arriskutsua ahulago dagoen jendearentzako. Hau ez da tontakeria, izan konsziente, ez hartu arinkeriaz, hildakoak dauz eta bizi asko jokoan eta ondiño ez dakigu noraiño helduko dan kontua, beraz, arduratsuak izateko txertoa ipinteko garaia da danon hobebeharrez. Elkartasun garaia da! Etxean geratzekoa eta babestu besteak! Orain 15 egun berrogeialdi eta aurrerago ikusiko da✊❤.Zaindu zaitezte!!😙😙😙😙/ Hola a tod@s!! Ez oficial, desde el viernes por la tarde tengo los síntomas (fiebre y tos seca) y hoy nos ha llegado la confirmación del test epidemiológico. És coronavirus. Mi caso es leve y estoy bien pero es muy muy contagioso y superpeligroso para la gente que está más debil. Ésto no es tontería, ser conscientes, no lo tomeis a la ligera, hay muertos, muchas vidas en juego y aún no sabemos hasta donde va a llegar ésto por lo que ha llegado la hora de ponerse la vacuna de la responsabilidad por el bien común. Es tiempo de solidad y generosidad! De quedarse en casa y proteger a los demás. Ahora me tocan 15 dias en cuarentena y después ya se verá✊❤! Cuidaros mucho😙😙😙😙/ Olá galera! Ez oficial, desde sexta-feira à tarde tenho sintomas (febre e tosse seca) e hoje recebemos confirmação do teste epidemiológico. É um coronavírus. Meu caso é leve e estou bem, mas é muito muito contagioso e super perigoso para pessoas que são mais fracas. Isso não é bobagem, esteja ciente, não leve a sério, há mortos, muitas vidas em jogo e ainda não sabemos até que ponto isso vai dar, então chegou a hora de ser vacinado pela responsabilidade pelo bem comum . É um tempo de solidão e generosidade! Ficar em casa e proteger os outros. Agora tenho 15 dias em quarentena e depois será visto✊❤! Cuide-se😙😙😙😙 #etxeangeratu #yomequedoencasa #quedatencasa

Een bericht gedeeld door Itziar Ituño (OFIZIAL) (@itziarituno) op

Voor échte fans maakt het weinig verschil: die wachten al sinds 4 april op nieuwe afleveringen!

La Casa de Papel seizoen 5 geruchten en speculatie

Aangezien Netflix niets loslaat over La Casa de Papel seizoen 5 is het verdraaid lastig om gegrond te speculeren. Online doen verschillende theorieën de ronde. Zo denken sommige fans dat alleen Tokyo het vijfde seizoen overleeft(!), omdat zij de verteller van de serie is. Hoewel La Casa de Papel niet vies is van een shocker hier en daar, lijkt het ons niet zo goed bij de serie passen.

Een (iets) minder vergezochte theorie is dat de Professor zijn team in de steek laat, al dan niet gedwongen door Alice Sierra. In de eerdere seizoen blijkt nergens dat de Professor twijfelt over zijn relatie met Lissabon, en het leiden van de groep, maar dat kan veranderen. In een rondetafelgesprek op het Chelsea Film Festival zei Álvaro Morte dat hij hoopt dat de Professor uiteindelijk weer alleen eindigt. "De Professor is eigenlijk een vreemde snuiter. Het grootste deel van zijn leven was hij enorm eenzaam: de kraken die hij zette, de vrienden die hij maakte en de liefde die hij vond bij Raquel zijn maar één hoofdstuk in zijn levensverhaal. Als we het hebben over het einde van De Professor, dan zou ik hem graag weer alleen zien. Hij is het gewend om alleen te zijn, en het is voor hem ook een stuk makkelijker." 

In dat geval mag Lissabon wel uitkijken! Of... moet de professor juist uitkijken voor zijn geliefde? Is... is het al april?

Zodra er meer bekend wordt over La Casa de Papel seizoen 5 lees je het op Superguide!