De krachten van sommige helden uit de Marvel-films zijn inmiddels meer science dan fiction. Wij zetten er vijf op een rijtje. Let your mind be blown.

Article continues after the ad

Hawkeye

Hawkeye zou geen Hawkeye heten als hij niet wat trekjes zou hebben van een adelaar. Zijn bizar snelle reactievermogen en messcherpe zicht heeft hij allemaal te danken aan een genetisch geintje. En dat is zo onrealistisch nog niet. 

In 2012 ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat je met behulp van bepaalde enzymen stukjes DNA kapot kunt knippen én die kapotte genen kunt vervangen door andere stukjes DNA. In theorie betekent dit dat je het DNA van adelaars in de blender kunt gooien met dat van mensen, mits je de juiste genen weet te lokaliseren. Een beetje creepy is het wel.

The Hulk

Bruce Banner kreeg zijn gifgroene huid en meters dikke biceps door een gefaald experiment. Britse wetenschappers slaagden er na een beetje knutselen in om de huid van een muis groen te laten kleuren. Je neemt wat DNA van een bepaald type kwal, mixt dit met het DNA van de muis (of zoiets) et voilá: Hulk-muis is geboren.

Ook op zijn enorme spierbundels is menig anabolentypetje jaloers. En óók die kun je met wat genetische geknoei namaken. Zo lopen er al koeien in de wei die dubbel zo gespierd zijn als de Hulk, omdat ze door een mutatie het stofje myostatine missen. Angstaanjagend as fuck.  

Winter Soldier

Ken je de Winter Soldier nog? Zijn blikkerige arm is verbonden met zijn spierzenuwen, waardoor deze te besturen is met zijn brein. Dit soort bionische protheses zijn steeds normaler. De Britse James Young lapte er 60.000 pond voor. Met zijn nieuwe ledemaat kan hij niet alleen boodschappen sjouwen en handen schudden; het ding is ook uitgerust met een interactief scherm, een usb-aansluiting (?) en een lamp. En oh ja. Er zit ook een op afstand bestuurbare drone ingebouwd, omdat het kan. 

Iron Man

Iron Man zijn: met een flinke spaarrekening kan het. In 2016 slaagde de Britse uitvinder Richard Browning erin een pak uit te rusten met zes straalkanonnen waarmee hij in theorie met honderden kilometers per uur door de lucht kan scheren.

Luke Cage

Ook buitenbeentje Luke Cage mogen we niet tot de Avengers rekenen, maar overslaan is in dit lijstje geen optie. Voor de meeste superhelden betekent één goed geplaatste kogel een enkeltje naar het hiernamaals, maar niet voor Luke. En als het aan biokunstenaar Jalila Essaïdi ligt, heeft in een verre toekomst niemand meer iets te vrezen voor het razendsnelle stukje lood. In 2013 kweekte ze in haar lab in Eindhoven menselijke huid op en versterkte die met spinnenzijde. Het resultaat: een bulletproof huid.