De kersverse Songfestival-kandidaat Duncan Laurence mag in mei Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Israël. Zijn deelname roept ook felle kritiek op: waarom mogen Nederlanders zélf eigenlijk niets meer bepalen?

Article continues after the ad

De Telegraaf publiceerde vanochtend een artikel met daarin een woeste Dick Bakker (71). Deze man schreef het laatste nummer dat voor Nederland het Songfestival won, Dinge-Dong uit 1975. Volgens meneer Bakker slaat het helemaal nergens op dat de Nederlandse kijker geen invloed meer heeft op de kandidaat en de liedjes. Rel = geboren!

Dit is Duncan Laurence:

 

Tijden veranderen

“Het is juist hartstikke belangrijk dat voor een internationale competitie eerst een uitgebreide, nátionale selectie wordt gemaakt”, zo vertelt Bakker, die nogal pissed is. “Net als in de sport, daar doen we dat toch ook? Hier wordt iedereen gepasseerd. Weg competitie, weg spanning.” Aii… Hij richt zijn pijlen vooral op AVROTROS, die de kandidaat uiteindelijk kiest.
 

Waylon en Anouk

Hij haalt ook nog even aan dat Waylon vorig jaar verschillende nummers presenteerde in DWDD, maar dat het uiteindelijk allemaal geen bal uitmaakte: Waylon had zijn nummer al gekozen! Deze trend begon in 2013 met Anouk, die best mee wilde doen, maar dan wél wanneer ze alles zelf mocht bepalen. Bij Sieneke (2010), de 3JS (2011) en Joan Franka (2012) mochten ‘we’ nog helpen met kiezen…
 

 

Alle hoop op Duncan

Nu zijn álle ogen gericht op Duncan Laurence, die op 7 maart zijn nummer presenteert. Het maakt Bakker niets uit dat Laurence mogelijk met een topnummer komt. AVROTROS moet het Songfestival teruggeven aan de kijker. “Ze zijn toch niet voor niets pu-blie-ke omroep!?”