Hoe verleidelijk het ook is om ons in te graven en het verleden te idealiseren, hebben we het nu toch echt beter dan ooit, zei de koning vandaag in zijn kersttoespraak.

Article continues after the ad

Kersttoespraak 2016

Koning Willem-Alexander hield op Eerste Kerstdag zijn traditionele jaarlijkse kersttoespraak. Hij erkende dat 2016 gemengde gevoelens oproept en dat hij heeft "geworsteld" met deze editie van de toespraak. "Tegenstellingen in de wereld lijken groter te worden", zei de koning, en: "Velen hebben het gevoel in een land zonder luisteraars te leven."

"Wie twijfelt over de toekomst, idealiseert vaak het verleden", ging de koning verder, om er vervolgens op te wijzen dat dit verleden vaak geromantiseerd en vertekend wordt. "En dat veel zaken waarover we ons nu zoveel zorgen maken, bij nadere beschouwing minder ernstig zijn dan we soms denken. Dat heel veel gelukkig ook goed gaat en dat het leven nu op veel vlakken echt beter is dan toen."

Bedreiging, intimidatie, discriminatie

Koning Willem-Alexander stelde ook een directe vraag: "Kunnen we het nog: samen vreedzaam problemen oplossen?" Juist nu moeten we ons volgens de koning concentreren op een land waarin we als vrije en gelijkwaardige mensen terecht kunnen. "Zonder dat degenen met een afwijkende mening bang hoeven te zijn voor bedreiging of intimidatie en zonder discriminatie op grond van levensovertuiging, ras, geslacht of seksuele geaardheid. Deze rechten gelden hier voor iedereen, altijd."

Hoe we dan verder moeten? Te beginnen door het kritisch onder de loep nemen van onze boosheid, aldus de koning: "In deze onzekere tijd, zijn angst en woede begrijpelijke emoties. Maar boosheid kan geen eindstation zijn. De vrede waarnaar we zo verlangen, komt niet dichterbij als mensen afhaken en zich ingraven. Vrede begint met het beschermen van wat we delen en het aanwenden van alle positieve krachten. Zonder U, zonder jou, gaat het niet."

Kijk hierboven de volledige kersttoespraak terug!

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van Superguide.nl? Vul onze enquête in!