21 maart begint het nieuwe kinderprogramma Gewoon Bloot. In dat programma krijgen basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 blote volwassenen te zien, die vragen beantwoorden over hun lichaam. En dat ziet niet iedereen zitten…

Kamervragen over Gewoon Bloot

De SGP wil bijvoorbeeld helemaal voorkomen dat Gewoon Bloot uitgezonden wordt. Fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt het een "bizar" plan en wil dat het kabinet het tegenhoudt (via NOS). Zijn partij stelde Kamervragen over het NTR-programma. Hij is echter niet de enige politicus die Gewoon Bloot niet ziet zitten: Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk noemt het programma "van de zotte" en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vindt dat het "aanschurkt tegen het promoten van pedofilie".

Voor- en tegenstanders

Een grote groep Nederlandse tv-kijkers is het met de politici eens. Ook is er inmiddels al een petitie gestart om het programma een halt toe te roepen (via De Gelderlander). Er zijn echter ook genoeg mensen die het nut van Gewoon Bloot wél inzien. Met andere woorden: het programma weet politici, journalisten én tv-kijkend Nederland nu al tot het bot te verdelen. En dat is best knap voor een programma waarvan de eerste aflevering nog uitgezonden moet worden... We lichten wat reacties uit:

 

Article continues after the ad

 

Dit is wanneer Gewoon Bloot te zien is

De NTR wil met Gewoon Bloot laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan alleen maar de ‘perfecte’ lijven die kinderen in films en op sociale media zien. “Het programma is heel zorgvuldig geproduceerd”, laat een woordvoerder van de NTR weten. Volgens haar is er juist veel rekening gehouden met de grenzen van de kinderen. “Tijdens het programma is er uitgebreid met kinderen gesproken over wat er ging gebeuren en ze konden tijdens het programma aangeven hoe ze zich voelden.”

De eerste aflevering van Gewoon Bloot wordt op 21 maart uitgezonden. De NTR is niet van plan om het programma terug te trekken of het te wijzigen.

Wil je je verre van deze discussie houden en liever iets op de streamingdiensten kijken? We vertellen je graag meer over het nieuwste aanbod in onze podcast Bankplakkers. Ook leuk: dit zijn de beste series en dit de beste films op Netflix.