FTM: “RTL-hit ‘Ontvoerd’ offert kinderbelangen op aan kijkcijfers”

Opnieuw komt een hulpprogramma van RTL onder vuur te liggen. Dit keer zet kinderombudsman Margrite Kalverboer vraagtekens bij de werkwijze van tv-programma Ontvoerd, waarin John van den Heuvel kinderen die naar het buitenland zijn meegenomen herenigt met de in Nederland achtergebleven ouder.

More content below the advertising

Het programma Ontvoerd trekt meer dan een miljoen kijkers, maar Kalverboer vraagt zich 'ten zeerste af' of de belangen van kinderen worden gerespecteerd "als de teruggeleiding gelieerd is aan een televisieserie".

"Eén kind deed een zelfmoordpoging”

"Ik ben van mening dat mediabelangen nooit zwaarder mogen wegen dan de rechten van kinderen", schrijft Kalverboer in reactie op een artikel van de website Follow the Money (FTM). De site meldde zaterdag onder meer dat de makers van het RTL-programma in drie gevallen kinderen hebben teruggebracht terwijl nog juridische procedures liepen. 

“Het programma pakt zaken aan die nog onder de rechter zijn en negeert dringende adviezen van jeugdhulpinstanties. De tv-acties schaadden betrokken kinderen; één kind deed een zelfmoordpoging,” schrijft FTM. De site baseert zich onder meer op een nota van ambtenaren die zich met het programma bezighielden. "Er zijn zorgen of de terugkeer zelf, of in ieder geval de manier waarop, wel altijd in het belang van het kind is", citeert FTM medewerkers van Veiligheid en Justitie.

John van den Heuvel reageert

Presentator John van den Heuvel wijst de kritiek in het artikel resoluut van de hand. "De beschuldiging dat met het programma de belangen van kinderen zijn geschaad of erger, is infaam en wordt totaal niet onderbouwd met feiten", stelt hij in een verklaring. RTL staat achter hem en benadrukt dat "de belangen van kinderen voorop staan".

Kinderombudsman Kalverboer zegt wel te begrijpen dat camera’s "zaken in beweging kunnen zetten", maar benadrukte het recht op privacy. "De kinderen die in de uitzendingen gezien worden, hebben hier niet om gevraagd."

Deelnemers voelen zich gedupeerd

Eerder schreef NRC Next dat hulpprogramma's van RTL de deelnemers van programma's als Een Nieuw Begin, Geef Mij Je Angst en Herrie in de Keuken niet helpen en hen zelfs misleiden. Zenderbaas Erland Galjaard gaf later dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. Daarom is besloten om de voorwaarden van de medische hulpprogramma's aan te passen.

Ontvoerd

Nieuwe afleveringen van Ontvoerd komen vanaf april op tv.

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.