Marco van Basten, die tegenwoordig voor FOX Sports Eredivisie-wedstrijden analyseert, ging gisteren in de uitzending van De Eretribune véél te ver met een 'grap'. Hij bezigde de Nazi-groet 'Sieg Heil' en kijkers zijn meer dan woest. 

Article continues after the ad

Tijdens de uitzending, voorafgaand aan het duel Heracles-Ajax, interviewde presentator Hans Kraay Jr. de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth. Op de achtergrond hoor je op een gegeven moment Van Basten zeggen: 'Sieg heil, niet zo fraai, pfannkuchen'. Was het een verspreking? Of wilde hij dit echt zeggen?
 


Boos op Marco van Basten

De ophef loopt zelf zó hoog op, dat Duitse media al spreken van een "nationaal schandaal". Ook opperen heel veel boze kijkers via twitter voor Van Bastens ontslag bij FOX Sports. 
 


Excuses Marco van Basten

Meteen na de reclames ging de oud-Bondscoach diep door het stof. "Het was niet mijn bedoeling om mensen te shockeren", begint hij zijn excuses. "Ik wilde alleen het Duits van Hans belachelijk maken. Maar ik bied mijn excuses aan." Ook FOX Sports zelf bood excuses aan. Volgens een woordvoerder (via het AD) is zo'n opmerking ongepast. "Niet alleen vandaag, maar iedere dag,"