Jan Karbaat in Het Zaad van Karbaat op NPO 2

Vanavond trapte 2Doc af met deel één van de bizarre VPRO-docu Het Zaad van Karbaat van Miriam Guttmann. Moeders vertellen over hun verschrikkelijke ervaringen met vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die vaak zijn eigen zaad gebruikte om de vrouwen te insemineren. Kijkers vallen van de ene in de andere verbazing...

Article continues after the ad

De driedelige docu schetst een onthutsend beeld van de man die in jaren ‘80 en '90 stiekem zijn eigen sperma gebruikte in plaats van anoniem of zelfs voor de moeder bekend donorzaad. Ook misbruikte en intimideerde hij vrouwen op de behandeltafel, zo stellen zij in de docureeks. 

Onthutste reacties

Kijkers weten niet wat ze zien en melden op twitter dat ze "met verbazing en vol afgrijzen" voor de tv zitten. Tegelijkertijd vinden velen het ook een hele indrukwekkende docu die tot nu toe goed weet te vangen hoe ontzettend bizar en ingrijpend de zaak is voor de moeders en natuurlijk ook de kinderen, die er later achterkwamen dat hun 'opvoedvader' toch niet hun biologische vader was. Een greep uit de reacties:


Het Zaad van Karbaat

Er komen nog twee afleveringen van Het Zaad van Karbaat aan. Zo zien we in aflevering 2 hoe de nazaten van Karbaat elkaar ontmoeten en aflevering 3 focust op ene Louis, die erg veel nazaten heeft. Karbaat gebruikte dezelfde donoren namelijk veel te vaak, naast dat 'ie ze ook nog eens ongevraagd met zijn eigen zaad insemineerde.


Het Zaad van Karbaat is de komende twee weken op maandagen om 20:30 uur te zien op NPO 2.

En we gaan in dit geval geen gevat bruggetje verzinnen - daar is het onderwerp te heftig voor - maar we willen je toch graag wijzen op meer van zulke intense docu's. Dit zijn de beste true crime-series op Videoland en kijk hier voor de 13 beste true crime-documentaires op Netflix.