Dionne Stax, dementie liveshow

Presentatrice Dionne Stax gooide vanavond hoge ogen met het bijzondere live-programma Herinneringen voor het leven - stop dementie. Samen met tal van andere BN'ers zette ze zich in voor de ziekte die impact heeft op vele mensen.

Article continues after the ad

Al bij de opening bleek hoe belangrijk het is dat er onderzoek komt naar Alzheimer. "Herinneringen maken wie wij zijn, ze vormen ons. Maar wat als je ze kwijtraakt? Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Zij verliezen hun herinneringen en zichzelf. Samen kunnen we deze slopende ziekte stoppen."

Patty Brard blikt terug

In de 1,5 uur durende liveshow in samenwerking met Alzheimer Nederland stonden diverse mensen, zowel onbekende als bekende, stil bij hun ervaringen. Eén daarvan was Patty Brard, die in mei van dit jaar haar 91-jarige moeder verloor aan dementie. "Als ik aan mijn moeder terugdenk, dan denk ik aan die ene keer dat ik nog heel klein was en ik naast haar zat in de kinderstoel. Zij voerde mij stukjes brood, omdat kleine Patty slecht at", blikte ze weemoedig terug. "In de laatste dagen dat mijn moeder leefde, voerde ik haar. En ik was ook zo blij met elk hapje dat ze binnenhield. Mijn moeder is er niet meer, dat was een zware weg." 

Bewonderenswaardige reacties

De diverse verhalen maakten diepe indruk op de kijkers thuis. "Verschrikkelijk als je er in je directe omgeving mee te maken krijgt. Mooi dat mensen hun verhaal willen doen, om in te laten zien dat er meer onderzoek nodig is", aldus een Twitteraar. Lees hier meer reacties! 


Herinneringen voor het leven gemist? Je bekijkt de aflevering hier terug.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.