Trek die foute kersttrui maar uit de kast, pak een deken erbij en zet de kersthapjes op tafel – oké, genoeg clichés nu. Netflix is druk bezig geweest met het maken en toevoegen van nieuwe kerstfilms, maar de onderstaande films zijn en blijven toch echt klassiekers. Zij geven je hét ultieme Holiday-gevoel!

A Christmas Story

De jonge Ralphie uit A Christmas Story, die maar al te graag een BB gun wil, herinnert ons eraan hoe wij als klein jochie/meisje waren. Nostalgische gevoelens bekruipen je tijdens deze trip down memory lane. En we probeerden allemaal wel eens onze tong tegen een vriespaal aan te drukken en daar mogen we A Christmas Story voor bedanken!
 

More content below the advertising


Deze feelgoodfilm uit 1983 groeide uit tot een cultklassieker. Naar verluidt organiseerde Mr. Playboy Hugh Hefner elk jaar speciale A Christmas Story-screenings voor gasten en bunnies. De Amerikaanse zender TBS is ook al zo’n fan en zendt ‘m, tussen Kerstavond en Eerste Kerstdag, zelfs 24 uur lang uit.
 


The Polar Express

Werkelijk alle kerstclichés scheuren in sneltreinvaart voorbij in The Polar Express. Vriendschap, moed, ‘the Christmas spirit’. In deze geanimeerde klassieker uit 2004 maakt dat allemaal niks uit: het zal voor veel milennials hun favoriete kersfilm zijn!
 


Tom Hanks waagde zich aan een monsterklus en sprak maar liefst zes stemmen in! Niet alleen van de held van het verhaal maar ook van de kerstman zelf. En ook al houdt de animatie tegenwoordig niet echt stand: onze Kerst is in ieder geval nooit compleet zonder een ritje in de Polar Express, op weg naar de Noordpool.
 

How The Grinch Stole Christmas

Jim Carrey zette met How The Grinch Stole Christmas zijn zoveelste memorabele rol neer en deze was hier en daar nog vrij eng ook, zeker voor kids. Toch verandert De Grinch langzaam maar zeker van een chagrijnig groen monster dat Kerst wil verpesten, in een empathische lieverd. De voice-over van Anthony Hopkins is daarnaast perfect.
 


De animatieversie die momenteel in de bios draait, met Benedict Cumberbatch' zwoele en gemene stemgeluid, is een stuk beter en verfijnder dan de Jim Carrey-versie. Toch haalt ‘ie het bij lange na niet als het gaat om gevoelens van pure nostalgie die we hebben bij deze live-action-variant.
 

Elf

In Elf zien we Will Ferrell op zijn aller-allervrolijkst. Het grote mensenkind Buddy, die door elven werd opgevoed, reist van de Noordpool naar de Verenigde Staten, op zoek naar zijn ware identiteit. Die zoektocht en de daaropvolgende New York-cultuurshock is hilarisch!
 


Love Actually

We zetten eerder al uiteen waarom Love Actually een meesterlijke film is. Meerdere keren zelfs. Love Actually geeft je álles wat je met Kerst nodig hebt. Een zoetsappige playlist, een vleugje Rowan Atkinson, die bordjesscène met Andrew Lincoln én Hugh Grant als Prime Minister. Genieten!
 


The Holiday

Als het om romantische kerstfilms gaat, is alleen Love Actually beter. The Holiday tikt ook weer alle must-haves af en heeft ook een monstercast met Jack Black en Jude Law als hunks en Cameron Diaz en Kate Winslet als onnavolgbare leading ladies die van huis switchen (een van die huizen stond zelfs te koop).
 


Die Hard

We nemen deze ook gewoon mee! Dé actiefilm waar alle actiefilms die erna kwamen wel iets van hebben gestolen: Die Hard, over überheld John McClane versus een stel Duitse terroristen.
 


Niets is zo hardnekkig als de online discussies die rond kersttijd weer opduiken over de eeuwenoude vraag of Die Hard nu een kerstfilm is of niet. Dit is gewoon een gevalletje ‘boeiuh’; wie bepaalt wat wel en niet een kerstfilm is? Deze komt wat ons betreft aardig in de buurt: het verhaal speelt zich tenslotte af rond Kerstavond!
 

CNN is het met ons eens en dit is waarom:
 


The Santa Clause

Wanneer Scott Calvin per ongeluk de Kerstman vermoordt, moet hij noodgedwongen zijn plek innemen. Want ja, dat is wel het minste dat je kunt doen wanneer je een mythische figuur van epische proporties koud maakt.
 


Tim Allen, die we nu vooral kennen als de stem van Buzz Lightyear, maakt van The Santa Clause een onvergetelijke en klassieke kerstfilm door zijn norse performance van een vader die de kerstman helemaal niet wil zijn. Ondanks dat het plot nogal luguber is en de special effects niet meer te verteren zijn, adviseren we toch om The Santa Clause een kans te geven!  
 

The Nightmare Before Christmas

Zin in een experimentele Kerst? Dan is The Nightmare Before Christmas van schrijver Tim Burton, ook wel bekend als Kerst on acid, helemaal jouw ding. Het oogt allemaal lekker luguber en twisted. Toch is deze musical-animatiefilm ook op en top ‘normaal’ Kerst: een liefdesverhaal, verlangen, samenzijn, dromen… Het zit er allemaal in.
 


Het draait allemaal om de plaatselijke held van Halloween Town, Jack Skellington. Per ongeluk komt hij terecht in Christmas Town. Bedolven onder de kerstsfeer besluit hij dat Halloween Town óók Kerst moet gaan vieren, maar het draait uit op een gevaarlijk fiasco.
 

Home Alone

Elk kind droomde er ooit van om Kevin McCallister te zijn en Macaukay Culkin flikte het gewoon! Lekker alleen thuis als 8-jarig kind is leuk en aardig. Totdat je vol zit van de pizza en twee boeven het op je huis gemunt hebben. Home Alone is elk jaar weer genieten, ook al is het voor de 143ste keer. Never gets old.  
 


 

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.