Trek die foute kersttrui maar uit de kast, pak een deken erbij en zet de kersthapjes op tafel – oké, genoeg clichés nu. Netflix is druk bezig geweest met het maken en toevoegen van nieuwe kerstfilms, maar de onderstaande films zijn en blijven toch echt klassiekers. Zij geven je hét ultieme Holiday-gevoel!

A Christmas Story

De jonge Ralphie uit A Christmas Story, die maar al te graag een BB gun wil, herinnert ons eraan hoe wij als klein jochie/meisje waren. Nostalgische gevoelens bekruipen je tijdens deze trip down memory lane. En we probeerden allemaal wel eens onze tong tegen een vriespaal aan te drukken en daar mogen we A Christmas Story voor bedanken!
 

Article continues after the ad


Deze feelgoodfilm uit 1983 groeide uit tot een cultklassieker. Naar verluidt organiseerde Mr. Playboy Hugh Hefner elk jaar speciale A Christmas Story-screenings voor gasten en bunnies. De Amerikaanse zender TBS is ook al zo’n fan en zendt ‘m, tussen Kerstavond en Eerste Kerstdag, zelfs 24 uur lang uit.
 


The Polar Express

Werkelijk alle kerstclichés scheuren in sneltreinvaart voorbij in The Polar Express. Vriendschap, moed, ‘the Christmas spirit’. In deze geanimeerde klassieker uit 2004 maakt dat allemaal niks uit: het zal voor veel milennials hun favoriete kersfilm zijn!
 


Tom Hanks waagde zich aan een monsterklus en sprak maar liefst zes stemmen in! Niet alleen van de held van het verhaal maar ook van de kerstman zelf. En ook al houdt de animatie tegenwoordig niet echt stand: onze Kerst is in ieder geval nooit compleet zonder een ritje in de Polar Express, op weg naar de Noordpool.
 

How The Grinch Stole Christmas

Jim Carrey zette met How The Grinch Stole Christmas zijn zoveelste memorabele rol neer en deze was hier en daar nog vrij eng ook, zeker voor kids. Toch verandert De Grinch langzaam maar zeker van een chagrijnig groen monster dat Kerst wil verpesten, in een empathische lieverd. De voice-over van Anthony Hopkins is daarnaast perfect.
 


De animatieversie die momenteel in de bios draait, met Benedict Cumberbatch' zwoele en gemene stemgeluid, is een stuk beter en verfijnder dan de Jim Carrey-versie. Toch haalt ‘ie het bij lange na niet als het gaat om gevoelens van pure nostalgie die we hebben bij deze live-action-variant.
 

Elf

In Elf zien we Will Ferrell op zijn aller-allervrolijkst. Het grote mensenkind Buddy, die door elven werd opgevoed, reist van de Noordpool naar de Verenigde Staten, op zoek naar zijn ware identiteit. Die zoektocht en de daaropvolgende New York-cultuurshock is hilarisch!
 


Love Actually

We zetten eerder al uiteen waarom Love Actually een meesterlijke film is. Meerdere keren zelfs. Love Actually geeft je álles wat je met Kerst nodig hebt. Een zoetsappige playlist, een vleugje Rowan Atkinson, die bordjesscène met Andrew Lincoln én Hugh Grant als Prime Minister. Genieten!
 


The Holiday

Als het om romantische kerstfilms gaat, is alleen Love Actually beter. The Holiday tikt ook weer alle must-haves af en heeft ook een monstercast met Jack Black en Jude Law als hunks en Cameron Diaz en Kate Winslet als onnavolgbare leading ladies die van huis switchen (een van die huizen stond zelfs te koop).
 


Die Hard

We nemen deze ook gewoon mee! Dé actiefilm waar alle actiefilms die erna kwamen wel iets van hebben gestolen: Die Hard, over überheld John McClane versus een stel Duitse terroristen.
 


Niets is zo hardnekkig als de online discussies die rond kersttijd weer opduiken over de eeuwenoude vraag of Die Hard nu een kerstfilm is of niet. Dit is gewoon een gevalletje ‘boeiuh’; wie bepaalt wat wel en niet een kerstfilm is? Deze komt wat ons betreft aardig in de buurt: het verhaal speelt zich tenslotte af rond Kerstavond!
 

CNN is het met ons eens en dit is waarom:
 


The Santa Clause

Wanneer Scott Calvin per ongeluk de Kerstman vermoordt, moet hij noodgedwongen zijn plek innemen. Want ja, dat is wel het minste dat je kunt doen wanneer je een mythische figuur van epische proporties koud maakt.
 


Tim Allen, die we nu vooral kennen als de stem van Buzz Lightyear, maakt van The Santa Clause een onvergetelijke en klassieke kerstfilm door zijn norse performance van een vader die de kerstman helemaal niet wil zijn. Ondanks dat het plot nogal luguber is en de special effects niet meer te verteren zijn, adviseren we toch om The Santa Clause een kans te geven!  
 

The Nightmare Before Christmas

Zin in een experimentele Kerst? Dan is The Nightmare Before Christmas van schrijver Tim Burton, ook wel bekend als Kerst on acid, helemaal jouw ding. Het oogt allemaal lekker luguber en twisted. Toch is deze musical-animatiefilm ook op en top ‘normaal’ Kerst: een liefdesverhaal, verlangen, samenzijn, dromen… Het zit er allemaal in.
 


Het draait allemaal om de plaatselijke held van Halloween Town, Jack Skellington. Per ongeluk komt hij terecht in Christmas Town. Bedolven onder de kerstsfeer besluit hij dat Halloween Town óók Kerst moet gaan vieren, maar het draait uit op een gevaarlijk fiasco.
 

Home Alone

Elk kind droomde er ooit van om Kevin McCallister te zijn en Macaukay Culkin flikte het gewoon! Lekker alleen thuis als 8-jarig kind is leuk en aardig. Totdat je vol zit van de pizza en twee boeven het op je huis gemunt hebben. Home Alone is elk jaar weer genieten, ook al is het voor de 143ste keer. Never gets old.