Trek die foute kersttrui maar uit de kast, pak een deken erbij en zet de kersthapjes op tafel – oké, genoeg clichés nu. Onderstaande kerstfilms zitten er vol mee, maar geven je wel dat ultieme Holiday-gevoel!

A Christmas Story

De jonge Ralphie uit A Christmas Story, die maar al te graag een BB gun wil, herinnert ons eraan hoe wij als klein jochie/meisje waren. Nostalgische gevoelens bekruipen je tijdens deze trip down memory lane. En we probeerden allemaal wel eens onze tong tegen een vriespaal aan te drukken en daar mogen we A Christmas Story voor bedanken!
 


Deze feelgoodfilm uit 1983 groeide uit tot een cultklassieker. Naar verluidt organiseerde Mr. Playboy Hugh Hefner elk jaar speciale A Christmas Story-screenings voor gasten en bunnies. De Amerikaanse zender TBS is ook al zo’n fan en zendt ‘m, tussen Kerstavond en Eerste Kerstdag, zelfs 24 uur lang uit.
 


The Polar Express

Werkelijk alle kerstclichés scheuren in sneltreinvaart voorbij in The Polar Express. Vriendschap, moed, ‘the Christmas spirit’. In deze geanimeerde klassieker uit 2004 maakt dat allemaal niks uit: het zal voor veel milennials hun favoriete kersfilm zijn!
 


Tom Hanks waagde zich aan een monsterklus en sprak maar liefst zes stemmen in! Niet alleen van de held van het verhaal maar ook van de kerstman zelf. En ook al houdt de animatie tegenwoordig niet echt stand: onze Kerst is in ieder geval nooit compleet zonder een ritje in de Polar Express, op weg naar de Noordpool.
 

How The Grinch Stole Christmas

Jim Carrey zette met How The Grinch Stole Christmas zijn zoveelste memorabele rol neer en deze was hier en daar nog vrij eng ook, zeker voor kids. Toch verandert De Grinch langzaam maar zeker van een chagrijnig groen monster dat Kerst wil verpesten, in een empathische lieverd. De voice-over van Anthony Hopkins is daarnaast perfect.
 


De animatieversie die momenteel in de bios draait, met Benedict Cumberbatch' zwoele en gemene stemgeluid, is een stuk beter en verfijnder dan de Jim Carrey-versie. Toch haalt ‘ie het bij lange na niet als het gaat om gevoelens van pure nostalgie die we hebben bij deze live-action-variant.
 

Elf

In Elf zien we Will Ferrell op zijn aller-allervrolijkst. Het grote mensenkind Buddy, die door elven werd opgevoed, reist van de Noordpool naar de Verenigde Staten, op zoek naar zijn ware identiteit. Die zoektocht en de daaropvolgende New York-cultuurshock is hilarisch!
 


Love Actually

We zetten eerder al uiteen waarom Love Actually een meesterlijke film is. Meerdere keren zelfs. Love Actually geeft je álles wat je met Kerst nodig hebt. Een zoetsappige playlist, een vleugje Rowan Atkinson, die bordjesscène met Andrew Lincoln én Hugh Grant als Prime Minister. Genieten!
 


The Holiday

Als het om romantische kerstfilms gaat, is alleen Love Actually beter. The Holiday tikt ook weer alle must-haves af en heeft ook een monstercast met Jack Black en Jude Law als hunks en Cameron Diaz en Kate Winslet als onnavolgbare leading ladies die van huis switchen (een van die huizen stond zelfs te koop).
 


Die Hard

We nemen deze ook gewoon mee! Dé actiefilm waar alle actiefilms die erna kwamen wel iets van hebben gestolen: Die Hard, over überheld John McClane versus een stel Duitse terroristen.
 


Niets is zo hardnekkig als de online discussies die rond kersttijd weer opduiken over de eeuwenoude vraag of Die Hard nu een kerstfilm is of niet. Dit is gewoon een gevalletje ‘boeiuh’; wie bepaalt wat wel en niet een kerstfilm is? Deze komt wat ons betreft aardig in de buurt: het verhaal speelt zich tenslotte af rond Kerstavond!
 

CNN is het met ons eens en dit is waarom:
 


The Santa Clause

Wanneer Scott Calvin per ongeluk de Kerstman vermoordt, moet hij noodgedwongen zijn plek innemen. Want ja, dat is wel het minste dat je kunt doen wanneer je een mythische figuur van epische proporties koud maakt.
 


Tim Allen, die we nu vooral kennen als de stem van Buzz Lightyear, maakt van The Santa Clause een onvergetelijke en klassieke kerstfilm door zijn norse performance van een vader die de kerstman helemaal niet wil zijn. Ondanks dat het plot nogal luguber is en de special effects niet meer te verteren zijn, adviseren we toch om The Santa Clause een kans te geven!  
 

The Nightmare Before Christmas

Zin in een experimentele Kerst? Dan is The Nightmare Before Christmas van schrijver Tim Burton, ook wel bekend als Kerst on acid, helemaal jouw ding. Het oogt allemaal lekker luguber en twisted. Toch is deze musical-animatiefilm ook op en top ‘normaal’ Kerst: een liefdesverhaal, verlangen, samenzijn, dromen… Het zit er allemaal in.
 


Het draait allemaal om de plaatselijke held van Halloween Town, Jack Skellington. Per ongeluk komt hij terecht in Christmas Town. Bedolven onder de kerstsfeer besluit hij dat Halloween Town óók Kerst moet gaan vieren, maar het draait uit op een gevaarlijk fiasco.
 

Home Alone

Elk kind droomde er ooit van om Kevin McCallister te zijn en Macaukay Culkin flikte het gewoon! Lekker alleen thuis als 8-jarig kind is leuk en aardig. Totdat je vol zit van de pizza en twee boeven het op je huis gemunt hebben. Home Alone is elk jaar weer genieten, ook al is het voor de 143ste keer. Never gets old.  
 


 

Er is bijna geen ontkomen aan Ed Sheeran! Hij is al een wereldster, dus is de volgende stap: de ruimte! ‘A galaxy far, far away’ om precies te zijn.

Eén van de populairste zangers ter wereld wordt volgend jaar gepromoveerd tot… stormtrooper! Dat meldt de Britse tabloid The Sun, althans.

Het is voor Sheeran niet de eerste cameo die hij doet, en zéér waarschijnlijk ook niet de laatste. De Britse bard had eerder zijn eigen Simpsons-aflevering, én had een controversieel rolletje in de hitserie Game Of Thrones. Hopelijk kan Sheeran zijn stembanden in Star Wars éventjes wat rust gunnen.

 

Aangezien de populaire zanger ongeveer 1,70 meter lang is, vragen we ons één ding af…

 

Die ken ik!

Star Wars heeft er een soort traditie van gemaakt om bekende (film)artiesten op te laten draven als stormtroopers. In The Force Awakens waren Kevin Smith en Daniel Craig wel te zien, maar onherkenbaar als de elitesoldaten van de First Order.

De Britse prinsen William en Harry namen voor The Last Jedi een cameo op, maar deze haalde de film uiteindelijk niet. Stel je voor dat je degene bent die dat de royals moet vertellen!

Star Wars: Episode IX, waarvan de titel nog onbekend is, draait vanaf 18 december 2019 in de bioscoop. De film sluit de ‘originele’ Star Wars-reeks definitief af, dus een cameo in dit project is eigenlijk dubbel bijzonder! 

Wil je net als deze zwoele dude hierboven je hand in de Infinity Gauntlet steken en de helft van alle levende wezens instant killen? Kan gewoon! We zetten, na lijstjes voor Harry Potter-fans, Netflix-verslaafden én Friends-gekkies, ook voor de Superhelden-fans een aantal epische kerstcadeau-ideetjes op een rij!  

De Infinity Gauntlet
 

Thanos deed er nogal lang over om alle Infinity Stones te verzamelen, maar jij slaat hiermee even 10 jaar aan MCU-films over en voelt je een echte baas. Deze Infinity Gauntlet is niet zomaar een veredeld handschoentje, maar een slick speeltje met ‘pulsating light effects’ én ‘movie-inspired sounds’! Pas wel op dat je niet in je vingers knipt, voor je het weet is er niemand meer over om dit pareltje aan te showen (en ziet ‘ie er net zo belabberd uit als in de Avengers: Endgame-trailer).
 

Mjolnir
 

Thors hamer is misschien wel Marvels meest iconische superheldenwapen en je kunt ‘m ook zelf in huis halen! Deze versie van Mjolnir is maar liefst 50cm groot. Misschien nog wel belangrijker: zo lijk je toch een (héél klein) beetje op Chris Hemsworth. Wie had dat ooit gedacht?
 

Batman-kostuum
 

Nee, DC-fans, we zijn jullie niet vergeten! Marvel pompt er elk jaar meerdere topfilms uit, maar niet alles kan tippen aan DC’s allerbeste superheldenfilm tot nu toe: The Dark Knight uit 2008. Zet ‘m nog een keer op, hij staat namelijk sinds kort op Netflix, trek dit pakkie aan en… geniet!
 

Joker-kostuum
 

Ben je in een baldadige bui? Hijs je dan in dit te gekke Joker-pakje en zoek naar je inner Heath ledger. Het geeft je op zijn minst een goede reden om ‘Why so serieus?’ te roepen. En, wanneer iemand niet naar je luistert: ‘Let’s put a smile on that face!’
 

Baby Groot-bloempot
 

Hoe cute is dit?! Alsof Baby Groot nog niet schattig genoeg is, kun je hem ook in je tuin zetten. In de Baby Groot-flowerpot is plek genoeg en je mag helemaal zelf weten wat je erin stopt. Het groeit uiteindelijk uit het hoofd van Groot en dat is… helemaal niet zo creepy als het klinkt.
 

Dansende Groot-speaker
 

Dit is ook weer zo’n schitterend stukje merchandise: je kijgt én een speaker én een Groot-poppetje dat danst én alvast het nummer Come a Little Bit Closer uit Guardians of the Galaxy Vol. 2. Drie voor de prijs van één. Je kunt overigens ook gewoon je mobieltje connecten voor je eigen nummers.

 

Captain America's schild
 

Naast Mjolnir toch wel Marvels andere paradepaardje: het ijzersterke Captain America-schild. Helaas niet van Vibranium, maar essentieel voor iedere Marvel-gek die zich de ultieme Amerikaanse held wil voelen! Leuke bonus: je krijgt er een Cap-masker bij.
 

De Trinity
 

Batman vs. Superman: Dawn of Justice was nogal een natte scheet van een film. Het gaf ons wél een paar toffe vechtscènes en natuurlijk de bombastische DCEU-introductie van Wonder Woman. Ze schonk ons later een prima solofilmen en deel twee komt eraan (met een beetje vertraging). Met dit pakketje heb je alle drie de DC-toppers in één.
 

Foute kersttrui
 

Deze foute kersttrui, Deadpool-stijl, past prima bij een prettig gestoord kerstdiner. Ook geschikt ter voorbereiding van Deadpools nieuwste avontuurtje: Once Upon a Deadpool!
 

Funko
 

Funko Pops, mini-poppetjes zonder mond (ja, echt), mogen niet ontbreken in de grote verzamelkast van een superhelden-fan. Zowat elke franchise krijgt een shitload aan Funko Pops. Hier een selectie van de allerbeste Marvel en DC-varianten!
 

Red Skull vs. Captain America uit The First Avenger.
 

Hulk vs. Hulkbuster uit Avengers: Age of Ultron.
 

Laten we FOX niet vergeten: de Deadpool vs. Cable-Funko mag er ook wezen!
 

En we sluiten af met Aquaman, inclusief een plas water!