Robert Downey Jr. als Iron Man

Vorig jaar namen de fans afscheid van Iron Man in Avengers: Endgame. Maar hoe groot is de kans dat Robert Downey Jr. een terugkeer maakt in het Marvel-universum?

Robert Downey Jr. maakte zijn debuut als Iron Man in de gelijknamige Marvel-film uit 2008. Hierin zagen we hoe de even charmante als arrogante playboy Tony Stark uitgroeide tot een van de meest geliefde superhelden ter wereld. Totdat de ultieme confrontatie met Thanos in Avengers: Endgame een einde maakte aan zijn zegetocht. De fans namen niet alleen afscheid van Iron Man, maar ook van Robert Downey Jr. Maar hoe waarschijnlijk is het dat deze charismatische acteur opnieuw in het hightech harnas van Tony Stark kruipt?


Gastrol

Laten we vooropstellen dat in het superheldengenre alles mogelijk is. Sterker nog, in de Marvel-strips heeft Iron Man al minstens tien keer het loodje gelegd… om vervolgens weer op wonderlijke wijze uit de dood te herrijzen. Daarnaast is er nog de vertrouwde flashback- of prequel-constructie. Via deze weg zien we Iron Man naar verluidt ook terug in Black Widow. Het is echter nog onduidelijk of Downey Jr. in het geheim nieuwe scènes heeft opgenomen of dat de gastrol van Stark uit de computer komt gerold…


Comeback?

Hoe het ook zij, als Robert Downey Jr. wil terugkeren in het Marvel-universum zal dat geen probleem zijn. Maar in interviews heeft de acteur al laten weten dat hij vooral opgelucht is dat zijn werk als Iron Man erop zit: “Ik was erg tevreden met het werk, werkte hard en was creatief bezig, maar hoefde geen grenzen te verleggen. Nu kan ik nadenken over het vervolg van mijn carrière”, verklaarde hij kort na de première van Avengers: Endgame. Begin dit jaar zette Downey Jr. echter toch de deur op een kiertje. Toen hem werd in onderstaand interview werd gevraagd of hij ooit nog een comeback maakt als Iron Man, antwoordde hij: “Alles is mogelijk…”

Article continues after the ad


Grandmaster

Ondanks alle vraagtekens en onzekerheden, kunnen we toch een helder antwoord geven op bovenstaande vraag: ja, Robert Downey Jr. keert ooit terug als Iron Man! Althans, als we Jeff Goldblum mogen geloven. En wie zijn wij om de woorden van The Grandmaster in twijfel te trekken? In het onderstaande interview met Buzzfeed verklapte de cultacteur dat Robert Downey Jr. de stem zal inspreken van Iron Man in What If…?. Deze nieuwe Marvel-serie verschijnt volgend jaar op Disney+. Ook Chadwick Boseman (Black Panther), Chris Hemsworth (Thor) en Samuel L. Jackson (Nick Fury) zullen te horen zijn in deze nieuwe animatieserie… en dan zou het feest natuurlijk niet compleet zijn zonder Downey Jr. als de dappere Avenger!