Katja Schuurman op gala Televizier-ring

Actrice Katja Schuurman gaat in een nieuwe post op Insta los op "de overheid", die ze beticht van inconsequent beleid, bureaucratie en willekeur in coronamaatregelen.

Article continues after the ad

Twee restaurants van haar man Freek van Noortwijk - met wie ze onlangs dochtertje dochtertje Coco kreeg - kregen de afgelopen tijd politie op hun dak. Bij een van die gevallen kregen ze een officiële waarschuwing omdat de tent om 22:00 uur nog niet dicht was. "Serieus?", schrijft een geïrriteerde Katja, "een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels - 22:00 uur sluiten - houdt om 22:03 uur? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten - een laatste propt een hapje dessert naar binnen- niet exact 22.00 buiten staan?"

'Beleid voor de bühne'

Katja zet er ook een filmpje bij van Freeks restaurant Guts. Die kreeg ook te maken met de politie. Agenten vonden dat het personeel - dat zelf na 22:00 uur nog wel binnen zat - gewoon de lichten uit moest doen en dan wegwezen. Katja is het daar absoluut niet mee eens. "Het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt." Ze beticht de overheid van "beleid voor de bühne".

Inconsequent beleid

Katja vindt het coronabeleid inconsequent. "Ik noem kerken. En vliegtuigen." Volgens haar meet de overheid met verschillende maten als het aankomt op de maatregelen. "Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd." Met het delen van zo'n bericht accepteert Katja "het risico dat ik met pek en veren het land uit gejaagd word", maar het moet haar toch van het hart. "Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan? @restaurantbreda (Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.) Het filmpje is ook van gisteravond @restaurant_guts , waar allang geen gasten meer aanwezig waren, maar de eigenaren aan het opruimen waren geweest; het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt. Ik kan me voorstellen dat het voor onze handhavers van de wet ook allemaal nog lastig te volgen is, maar de toon van deze politiedame -“ik vind het heel irritant, dus doe gewoon je lampen uit en ga weg”- komt op mij nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen over. Mensen, in zoveel verschillende sectoren, moeten al maanden lang elke dag vechten om hun bedrijf te laten overleven. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eigenaren en personeel van restaurants. Ook zangers, theatermakers; de hele cultuursector dreigt om te vallen door regels die op z’n zachtst gezegd niet consequent doorgevoerd worden voor eenieder in ons land. Ik noem kerken. En vliegtuigen. Of Ton uit Rossum, die eigenaar van een bedrijf met touringcars, die in die hoedanigheid maximaal 15 mensen mag vervoeren, maar wordt diezelfde bus ingezet voor de NS mogen dit er 30 zijn. Met hoeveel verschillende maten wil onze overheid meten? Over de luchtvaart en Schiphol moeten we in dit kader maar helemaal zwijgen; elk weldenkend mens krijgt dan al helemaal kortsluiting. Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op