Afgelopen donderdag ging Alita: Battle Angel in première. Deze film werd geschreven en geproduceerd door niemand minder dan James Cameron. Hoog tijd om alle titels van deze sciencefictionmeester eens tegen het licht te houden!

8. Piranha II: Flying Killers (1981)

In dit vervolg op de cultklassieker uit 1978 wordt een tropisch resort aangevallen door vliegende (!) piranha’s. Normaal kunnen we dit soort prettig gestoorde B-films wel waarderen, maar dit duffe werkje roept eerder een geeuw dan een glimlach op. Maar goed, je moet het vak ergens leren…

7. The Abyss (1989)

De medewerkers van een boorplatform ontdekken diep op de zeebodem een ras van intelligente buitenaardse wezens. The Abyss is een oogstrelende sciencefictionfilm met adembenemende speciale effecten, die zelfs bekroond worden met een Oscar. Maar het feit dat de aliens vriendjes willen worden met onze helden, maakt deze film er niet bepaald spannender op...

Article continues after the ad

6. Avatar (2009)

Met een budget van 237 miljoen dollar is Avatar de meest ambitieuze film op het cv van James Cameron. En het is niet moeilijk om te zien waar dat geld aan is opgegaan: revolutionaire 3D-effecten die garant stonden voor een volstrekt unieke bioscoopervaring. Jammer genoeg konden de verbluffende visuals niet helemaal verhullen dat het script wat aan de magere kant was. Niettemin kunnen de fans uitkijken naar een heus kwartet Avatar-vervolgen!

5. Titanic (1997)

Voor fans van de regisseur was het even wennen: een mierzoete zwijmelfilm van de regisseur van bikkelharde actiefilms als Terminator 2 en Aliens. Maar wie zich daarover heen kan zetten, wordt getrakteerd op een meeslepende reconstructie van een van de grootste rampen uit de geschiedenis. En de chemie tussen Leonardo Di Caprio en Kate Winslet is moeilijk te overtreffen!

4. True Lies (1994)

Als het over het James Cameron gaat, wordt True Lies vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte natuurlijk, want deze actiekomedie vol vaart en humor is een van de beste films in zijn soort. Arnold Schwarzenegger speelt een geheim agent die zich voordoet als computerverkoper. Maar zijn echtgenote (Jamie Lee Curtis, altijd leuk) blijkt er ook een dubbelleven op na te houden!

3. The Terminator (1984)

Aangezien James Cameron slechts een klein deel van Piranha II: Flying Killers had geregisseerd, ziet hij The Terminator als zijn echte debuutfilm. Deze bloedstollende technothriller biedt dan ook alles waarmee Cameron naam mee zou maken: spectaculaire sciencefiction en baanbrekende speciale effecten. Daarnaast vormde The Terminator zijn eerste samenwerking met Arnold Schwarzenegger, die hier de perfecte moordmachine speelt!

2. Aliens (1986)

De mensheid is onder te verdelen in twee soorten: zij die Aliens de beste film uit de reeks vinden en zij die er lelijk naast zitten. Dit vervolg op de toch al niet misselijke sciencefictionklassieker uit 1979 overtreft zijn voorganger in alle opzichten: meer actie, meer spanning, meer gore en natuurlijk… meer aliens. Game over, man! Game over!

1. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Net als Aliens is Terminator 2: Judgment Day een film die zijn voorganger ruimschoots overtreft. Niet alleen qua verhaal en speciale effecten is dit een enorme stap vooruit, ook de casting is perfect: Arnie is even stoer als grappig als de titelheld, Linda Hamilton overtuigt als actieheldin en Robert Patrick is als de T1000 een van de beste schurken uit de sciencefictiongeschiedenis. Aangezien The Terminator al een vijfsterrenfilm was, kunnen we niet anders dan deze blockbuster op de eerste plek zetten. Nu maar hopen dat het zesde deel in de reeks de serie eer aandoet!