Harvey Weinstein zou zich nogal eens seksueel ongepast hebben gedragen. Nu meer en meer klachten het publieke domein bereiken wordt de positie van de Hollywood-producent steeds benarder.

Article continues after the ad

Het tumult rondom Bill Cosby zal velen nog vers in het geheugen liggen. Een opvallende zaak, maar het lijkt er meer en meer op dat hij niet uniek was. Ook Harvey Weinstein, een belangrijk producent uit Hollywood die onder meer Pulp Fiction en Good Will Hunting op zijn naam zette, ontvangt inmiddels namelijk minstens zoveel klachten aan zijn adres over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

In een hoekje

De laatste aantijging is van Lauren Sivan en niet van de lucht. De journaliste (destijds lokale nieuwslezeres) zou zo'n tien jaar geleden door Weintein in een hoekje zijn gedreven. Ze moest daar toekijken hoe Harvey de hand aan zichzelf sloeg en eventuele 'sporen' wegmoffelde in de plantenbak.

Ze waren op dat moment in de keuken van een restaurant in New York. Sivan greep naar eigen zeggen niet in omdat ze geschokt was. Ze doet haar verhaal nu pas omdat ze dacht dat tien jaar geleden niemand haar zou hebben geloofd.

Kritiek voor Bloom

Ondertussen maakte Weinsteins advocate Lisa Bloom zaterdag bekend de producent van onder meer The King's Speech, Pulp Fiction en Good Will Hunting niet meer te vertegenwoordigen. Bloom kreeg veel kritiek over zich heen omdat ze doorgaans juist slachtoffers van seksueel misbruik vertegenwoordigt. Zelfs Lisa's moeder Gloria Allred, een bekende vrouwenrechtenadvocate, zei openlijk dat ze het niet eens was met haar dochters beslissing om Weinstein te verdedigen.

Pauze

Ook werd bekend dat Weinstein zijn functie bij filmmaatschappij Weinstein Company tijdelijk heeft neergelegd. De filmmaatschappij heeft vrijdag bekendgemaakt de beschuldigingen hoog op te nemen, er wordt een externe advocaat ingehuurd om onafhankelijk onderzoek te doen naar de gedragingen van Weinstein.

Ashley Judd

Meerdere vrouwen hebben zich uitgesproken over de handtastelijkheid van Weinstein, die acht vrouwen een financiële vergoeding betaalde om de zaken onder de pet te houden. Ook actrice Ashley Judd spreekt openlijk over haar ervaring met Weinstein en zijn ongewenste intimiteiten. Hij vroeg de actrice of zij naar hem wilde kijken terwijl hij zou douchen.

Donald Trump geeft een korte maar niet mis te verstane reactie op de beschuldigingen van Weinstein.