Jort Kelder in Op1

De NPO programmeert komende zondag een racisme-themadag. Eén van de programma's die voorbij gaan komen: een speciale aflevering van de discussieshow De Stelling, gepresenteerd door Jort Kelder. Die keuze zorgt nu voor ophef.

Article continues after the ad

Het actie-collectief Black Renaissance schrijft een open brief aan NPO-voorzitter Shula Rijxman. Hierin noemen zij Jort Kelder als gespreksleider voor dit programma, over alle kanten van het racismedebat, een "absurde keuze". De uitgesproken opiniemaker en journalist, die zich zelf ook regelmatig mengt in publieke debatten, heeft nog niet op de uitspraken gereageerd. 

Jort Kelder

"Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden", stellen de briefschrijvers. "Wij vinden dat racisme geen stelling is om te verdedigen of te bestrijden. Racisme is geen mening maar een moorddadig systeem dat al eeuwenlang stelselmatig zwarte mensen uitbuit, uitsluit, onderdrukt en generaties lang trauma’s heeft veroorzaakt. Door Jort Kelder het debat te laten leiden zijn wij van mening dat er dus kennelijk iets verdedigd moet worden bij witte mensen om zich racistisch te mogen uiten."

Absurde keuze

Het collectief verwijt Jort dat hij "sympathiseert met Forum voor Democratie". En als de NPO racisme echt serieus zou nemen, stelt Black Renaissance, "dan had u voor een expert gekozen". Vervolgens zet de groep ook een aantal volgens hen kwalijke uitspraken van Jort op een rij.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beste mevrouw Shula Rijxman, Wij van het collectief Black Renaissance maken ons ernstige zorgen over de motieven van de NPO om op 12 juli een zogenaamd racisme debat te organiseren in het kader van een themadag rond racisme en discriminatie. Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden. Wij vinden dat racisme geen stelling is om te verdedigen of te bestrijden. Racisme is geen mening maar een moorddadig systeem wat al eeuwenlang stelselmatig Zwarte mensen uitbuit, uitsluit, onderdrukt en generationele trauma’s heeft veroorzaakt. Door Jort Kelder het debat te laten leiden zijn wij van mening dat er dus kennelijk iets verdedigd moet worden bij witte mesen om zich racistisch te mogen uiten? Hieronder volgen een aantal kwalijke uitspraken van dhr Kelder: "Ik vind het al raar dat ik nu wit genoemd wordt", zegt Jort Kelder. "Er zit ook een racistische connotatie in dat ik nu benoemd word op mijn huidskleur, dat gebeurde nooit.” "Wat zouden de zwarten zelf kunnen doen, moeten zij ook iets doen of moeten wij alleen maar schakelen, wij witjes?" "Hoe houden we deze discussie een beetje gezellig, hoe houden we het binnen de vangrails, dat we wel ons leven beteren maar dat het ons niet zo door de strot geduwd wordt?" “Vindt u de verkleuring van Nederland te snel gegaan?” vroeg Kelder aan Alexander Pechtold. Racisme is een bloedserieuze zaak. Zwarte mensen hebben al eeuwenlang het met de dood moeten bekopen. Het baart ons dus ernstig zorgen dat u als nationale omroep denkt het lichtvaardig te kunnen opvatten door iemand die sympathiseert met FvD dit debat te laten leiden. Als u de complexe problematiek werkelijk serieus zou nemen dan had u voor een expert gekozen. U zegt in uw statement dat u polarisatie wilt tegen gaan maar in onze optiek wakkert u hiermee juist polarisatie aan. Wij kunnen niet anders dan de conclusie trekken dat uw motieven niet zuiver zijn en het dus over het scoren van kijkcijfers gaat. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan willen wij van u een overtuigende motivatie ontvangen waaruit blijkt dat uw motieven zuiver zijn. De Britse wetenschapper Kehinde Andrews zegt het volgende ove

Een bericht gedeeld door Patricia Kaersenhout (@patriciakaersenhout) op


Reactie NPO

Volgens het AD hebben ook Kick Out Zwarte Piet en Antoin Deul, oud-directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, de brief ondertekend. Inmiddels heeft de NPO ook op de ophef gereageerd. "Kritiek op de keuze voor een presentator mag, maar Jort Kelder heeft tijdens eerdere edities van dit AVROTROS-programma onmiskenbaar laten zien een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden. Juist nu moeten we het gesprek met elkaar aangaan."


De Stelling Van Nederland is aankomende zondag om 20:25 uur te zien op NPO 1.