Jort Kelder

Volgens opiniemaker Jort Kelder zijn we "in een massapsychose beland" en dat heeft volgens hem enorme gevolgen voor onze economie. Een van de daders? 'Angstzaaiende media'.

Article continues after the ad

Dat zei hij gisteren in de eenmalige coronatalkshow van SBS6 en het AD, waarin we ook een uitgesproken Angela de Jong zagen. Volgens Jort denkt iedereen, mede vanwege door media 'veroorzaakte' angst, dat je 'ineens doodgaat' als je bijvoorbeeld naar een winkel gaat. "Maar als je de statistiek bekijkt, ga je niet ineens dood."   

Ophef

Jort zorgde een tijdje geleden voor flinke ophef met zijn 'we zijn 80-plussers aan het redden die te dik zijn en gerookt hebben'-uitspraken. Iets waar hij later een klein beetje op terugkwam. Volgens Jort was het nodig om een nieuwe economische discussie aan te zwengelen, maar hij kreeg wel enorm veel haatreacties over zich heen. "De angst is nu gezaaid en als je buiten die groepsdynamiek stapte – iedereen moest achter de minister-president aan lopen – dan moet je natuurlijk afgemaakt worden."

Schuld van media

De volgens Jort geschetste angst en massahysterie komt ook voor een groot deel door media, vindt hij. "De media hebben daar zeker een rol in gespeeld: angst verkoopt beter op televisie. Je krijgt betere kijkcijfers dan zeggen: ‘Het komt wel goed.’ Dat is niet interessant natuurlijk." De oud-Quote-hoofdredacteur noemt het dagelijkse programma Frontberichten als voorbeeld. De eerste weken was het misschien nodig om respect voor onze zorgmedewerkers te tonen, maar "op een gegeven moment gaat dat zo’n eigen leven leiden. Je had vorig jaar ook filmpjes op de ic kunnen maken van vreselijke dingen die gebeuren".

'Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?'

Geplaatst door AD.nl op Dinsdag 26 mei 2020


Angstzaaien

Daarnaast komt ook de NPO-talkshow Op1 nog even aan bod. Want tv-media hebben de meeste schade aangericht, aldus Jort. "Dat Op1 is de hele dag ingevuld met die paniekverhalen. Zo werkte dat."

De hele uitzending, met daarin ook Johan Derksen en Angela de Jong, kun je hier terugkijken!