Get out

Nederlanders zijn dol op films en series kijken in lange marathonsessies. Volgens Het Grote Kijkonderzoek van Veronica Superguide kijkt de gemiddelde Nederlander maximaal 6,2 uur achter elkaar naar kijkgenot. En onder deelnemers onder de 25 jaar is het nog extremer: 7,8 uur. Een hele werkdag lang Netflix bingen!

Veronica Superguide liet een uitgebreid, representatief en onafhankelijk kijkersonderzoek uitvoeren onder Nederlanders door onderzoeksbureau Ipsos. Wie is er populairder; Geer of Goor? Welke Nederlandse acteur/actrice kronen we tot beste? En waar kijken we het liefst naar? Lees hier alles uit Het Grote Kijkonderzoek.

6 tot 8 uur tv kijken op een dag

Ruim 1000 geënquêteerden werd gevraagd naar hun kijkgedrag, waaronder wat hun allerlangste bingesessie was. Gemiddeld kijkt de Nederlander maximaal 6,2 uur naar films en series achter elkaar. Een pittige score al en jongeren maken het helemaal bont. Die staren 7,8 uur gemiddeld tijdens een lekkere bingesessie.

Article continues after the ad

Ook weten we wat hun favoriete films en series zijn, want als je de halve dag gaat koekeloeren naar de beeldbuis, dan mag het op z'n minst goed zijn! Ontdek hier welke films en series het populairst zijn onder Nederlanders. Spoiler alert, de meeste vind je op Netflix!

Vrouwen weten het beter dan mannen

Opmerkelijk is ook dat mannen liever naar films kijken, terwijl vrouwen graag met een serie op de bank kruipen. Vrouwen zijn ook zelfverzekerder wanneer ze de tv aanzwengelen of inloggen bij een streamingdienst, want ze hakken veel sneller de knoop door over wat ze gaan kijken. Niettemin ervaart 45% van de Nederlanders keuzestress bij het uitkiezen van een goed tv-programma, film of serie. Onder jongeren (18-25 jaar) is dit zelfs 60%.

Voor kibbelende stelletjes is er ook hoop: bijna driekwart van de Nederlanders (71%) besluit samen wat er gekeken wordt. We bingen massaal, maar we doen het wel gezellig samen!

Het Grote Kijkonderzoek van Veronica Superguide werd uitgevoerd door bureau Ipsos onder een representatieve groep van ruim duizend Nederlanders tussen de 18 en 74 jaar. Voor het volledige Kijkonderzoek check je de nieuwe editie van Veronica Superguide, die nu in de winkels ligt.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.