Gerard Joling, nieuw programma

Het nieuwe programma van Gerard Joling en de buitenlanders zal voorlopig niet op tv te zien zijn. Content Directeur Peter van der Vorst heeft dat besloten na diverse negatieve reacties.

Article continues after the ad

Gerard Joling zou in het nieuwe programma Joling en de buitenlanders op bezoek gaan bij mensen met een andere cultuur om zo zijn vooroordelen weg te halen. Helaas voor de zanger kreeg hij al bij een oproep voor kandidaten flink wat kritiek te verduren. "Het is niet aan Marokkaanse vrouwen om jullie racistische collega Gerard Joling te bekeren. Doe dat zelf", tweette Abdelkarim El-Fassi bijvoorbeeld.

Belangrijk statement

"We zijn op de hoogte van de reacties op het  concept. We begrijpen ze en zijn er blij mee", valt nu te lezen in het statement van RTL. "Het draagt bij aan de kennis die we hebben en elke dag vergaren over stereotypering en beeldvorming. We houden die kennis actief op peil door zelf veel onderzoek te doen en met experts te praten. We gaan samen met producent Vincent TV in gesprek over verdere invulling van het programma. Want we willen allemaal dat dit programma begrip en verbinding brengt."

Veranderingen aanbrengen

Er is daarom besloten om Joling en de buitenlanders nog niet op tv te laten verschijnen. Het concept moet namelijk eerst op de schop. "Het programma krijgt een andere naam en we kijken kritisch naar het materiaal dat al is gedraaid en wat er nog wordt gedraaid. We verwachten dat het programma in 2021 in de schema's komt te staan." Het programma raakt dus niet in de vergetelheid.