John de Mol is jarig! Met 63 lentes op de teller is de pensioengerechtigde leeftijd in zicht, maar dáár wil het tv-icoon waarschijnlijk niets van weten. Van de 63 jaar, maakt John er namelijk al zo'n 40 televisie. Een overzichtje van zijn grootste programma's.

Article continues after the ad

Medisch Centrum West

In 1984 breekt John de Mol definitief door als producent bij het grote publiek dankzij de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. De dramaserie heeft met extreem hoge kijkcijfers, tussen de drie en vier miljoen, nog steeds het record van best bekeken dramaserie in handen.

Staatsloterijshow

Daarna gaat het snel: programma's als Love Letters met Linda de Mol en Doet ie 't of doet ie 't niet gepresenteerd door Peter Jan Rens zijn begin jaren negentig niet weg te slaan van de Nederlandse beeldbuis. John bedenkt in die tijd het nog altijd lopende All You Need Is Love en komt daarnaast met de Staatsloterijshow op de proppen, nog steeds één van de grootste live spelprogramma's ooit gemaakt voor de Nederlandse televisie.

Baantjer

Naast de ontwikkeling van dagelijkse programma's zoals Koffietijd en De Vijf Uur Show, staat John op seriegebied ook niet stil. Voor de TROS ontwikkelt hij Spangen (met zuslief Linda en Monique van de Ven in de hoofdrollen), terwijl hij RTL 4 een monsterhit bezorgt met die andere politieserie: Baantjer.

De ultieme klapper moet dan nog komen: met Big Brother staat John de Mol ook wereldwijd op de kaart. Hij herhaalt het genre reality in de jaren daarna nog regelmatig met programma's als De Gouden Kooi en Utopia.

The Voice of Holland

Ook in de afgelopen tien jaar staat de tv-dino niet stil. Niet alles lukt even aardig, maar met gigantische succesnummers als Ik Hou van Holland, Down met Johnny en Oh, Wat een Jaar bezorgt hij onder andere zijn zoon én zus genoeg werk. The Voice of Holland lijkt de zoveelste talentenshow, maar is niet alleen Nederland een giga-hit, het format gaat binnen no-time de hele wereld over.