Johan Derksen in De Oranjezomer

Op zondagavond was Met Beide Benen te zien op NPO1. Deze documentaire liet het leven (en de revalidatie) van oranjevedette Memphis zien, en de meningen van kijkers waren behoorlijk verdeeld. Aan tafel bij De Oranjezomer niet: daar vonden ze de voetballer een enorme aansteller.

De stemming zat er meteen goed in! Wilfred Genee vroeg na de documentaire over Memphis: “Hebben wij zojuist de minst nuttige uren uit ons leven doorgebracht?”

Memphis is vermoeiend

Derksen: “Ik vond het heel vermoeiend, héél vervelend: het is de act van ‘de hele wereld is tegen mij, maar ik heb lekker een Rolls-Royce.”

Article continues after the ad

René van der Gijp: “Ik werd er heel ongemakkelijk van. Wat je zo’n jongen gunt is gewoon een leuke vrouw en twee kinderen, dat zou hem goed doen. Hij blaast alles op! Memphis is een sterk iemand; het wordt allemaal groter gemaakt dan het is. Ik denk dat als je gewoon een leuke vrouw hebt en leuke kinderen, en je ligt op het strand ligt op Mallorca, dat is leuk, da’s gezellig. Lekker een ijsje halen, kleine dingen. Het is nu heel ongemakkelijk. Hij zegt dingen die leuk zijn als een kind van vier het zegt, maar als een jongen van 28 ze zegt met een serieus gezicht, dan denk ik: Oeh.”

Hans Kraay Jr. was het er totaal niet mee eens. “Het eerste deel van de documentaire gaat over zijn blessure, en hij klaagt dat het zo zwaar is, dat vind ik niet het leukste deel. Daarnaast denk ik dat hij veel liever en leuker is dan we denken, en eerder onzeker dan arrogant. Ik heb wel een zwak voor hem, maar ik snap jullie wel.”

Memphis op het EK voetbal

Derksen: “Ik volg hem en vind het een goede voetballer. Ik word heel erg moe van de verhalen wie er allemaal een moeilijke jeugd gehad heeft, en die mag zich zijn hele leven raar gedragen. Hij is toch niet de enige in Nederland die een problematische jeugd heeft gehad? Onvolwassen gedrag kan als je een jaar of veertien bent, toen speelde ik cowboytje. Ik denk dat de jeugd wel onder de indruk is van de horloges, en de auto maar ik denk dat mensen met wat meer levenservaring deze documentaire hoofdschuddend zaten te kijken.”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Het Nederlands elftal komt op maandag 21 juni weer in actie op het Europees Kampioenschap voetbal. De tegenstander is Noord-Macedonië in een wedstrijd die eigenlijk om des Johans snor gespeeld wordt: Oranje is al groepswinnaar na de overwinningen op Oostenrijk en Oekraïne.